UŽIVANJE RIB POSTAJA VSE BOLJ PRILJUBLJENO: Pandemija zmanjšala vzrejo, a potrošnja podira rekorde

Svet

Pandemija covida-19 je zmanjšala vzrejo rib. Po podatkih Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) se je dejavnost svetovne ribiške industrije v letu med lanskim majem in letošnjim aprilom zmanjšala za 6,5 odstotka v primerjavi z letom prej. Medtem potrošnja dosega nove rekorde.

Povpraševanje v restavracijah se je zmanjšalo, transport je bil otežen, številna podjetja so ustavila delo. Hkrati pa postaja uživanje rib vse bolj priljubljeno: svetovna poraba rib na prebivalca se je povečala na rekordnih 20,5 kilograma na leto, je FAO zapisala v danes objavljenem letnem poročilu o ribolovu 2020. Okoljevarstvene organizacije so naraščajočo porabo zaradi praznih morij že označile za alarmantno, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

FAO napoveduje, da se bo potrošnja rib - omenjeni podatek se nanaša na leto 2018 - še povečevala, in sicer naj bi leta 2030 dosegla približno 21,5 kilograma na Zemljana. Proizvodnja naj bi se medtem v naslednjih desetih letih povečala na 204 milijone ton. To v primerjavi z letom 2018 pomeni približno 15-odstotno rast.

V zadnjih letih je k rasti proizvodnje prispeval vse večji delež ribogojstva v ribogojnicah, tako v morju kot ribnikih. Zadnja leta se je ta delež gibal okoli 50 odstotkov. "Rast ribogojstva se bo nadaljevala, čeprav nekoliko upočasnjeno," so napovedali strokovnjaki, ki so prepričani, da se bo delež gojenih rib v potrošnji in trgovini v naslednjem desetletju še povečeval.

Obseg ulova se je sicer tudi v letu 2018 povečal, zlasti v morjih. Dolgoročno pa ulov rib ostaja na razmeroma stabilni ravni, piše v poročilu. Vsekakor sta predvsem Sredozemlje in Črno morje že močno izropana ribjega življa, kjer se ulovi več živali, kot pa se jih vzredi. To predstavlja nevarnost za živalske vrste in ekološko ravnovesje, opozarja FAO.

Generalni direktor FAO Qu Dongyu je dejal: "Ribe in morski sadeži ne veljajo le za eno najbolj zdravih živil na svetu, temveč tudi za nekaj, kar okolju ni zelo škodljivo." Prav zato, ker so ribe tako pomembne za svetovno prehrano, je treba ribištvo in vzrejo rib še izboljšati in delovati trajnostno, je poudaril vodja FAO iz Kitajske. Njegova država je največji svetovni proizvajalec in izvoznik rib. Strokovnjaki ZN pripravljajo podroben pregled o svetovni ribiški industriji vsaki dve leti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija