USTAVNO SODIŠČE DANES ODLOČA O USODI REFERENDUMA: Popovič zatrjuje, da mu ovirajo zbiranje podpisov, Kabanica naj bi pošiljal inšpekcije in fotografiral ljudi

Koper

Podjetnik in nekdanji koprski župan Boris Popovič nadaljuje z zbiranjem podpisov za izvedbo referenduma glede Centralnega parka Koper. Še v času Popovičevega županovanja ga je koprska občina načrtovala na območju med sodiščem in nakupovalnim središčem, a je občinski svet novembra razveljavil prostorski načrt za omenjeno zemljišče in tam znova omogočil gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta, kot je bilo načrtovano, preden je Popovič spremenil namembnost v prejšnjem mandatu. Popovič temu ostro nasprotuje, saj meni, da gre za "katastrofalno odločitev", ki je v popolnem nasprotju z vizijo razvoja mesta, torej v smeri turizma. Prepričan je, da mu bo "kljub metanju polen pod noge" uspelo zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma, pa tudi, da bo referendum uspešen. 

"Zelo smo zadovoljni z odzivom ljudi, ki je presenetljivo dober, če upoštevamo te izredne razmere, ki vladajo zaradi epidemije koronavirusa," je za naš portal povedal Boris Popovič in dodal: "Vidi se, da so ljudje zgroženi, da bo namesto parka zrasla divja betonska pozidava."

Pri zbiranju podpisov so sicer naleteli na nekaj ovir, ki pa jih po njegovih besedah uspešno premagujejo. Mestna občina Koper (MOK) naj jim ne bi dovolila, tako Popovič, da stojnico za zbiranje podpisov postavijo tik ob vhodu v Upravno enoto Koper, ki se je nedavno preselila v nove prostore zgradbe Solis, temveč so jih 'odmaknili' k dvorani Bonifika. "Stojnica ob dvorani Bonifika je predaleč. Ko sem bil jaz župan, sem vsakemu dovolil, da je stojnico za zbiranje podpisov imel pred upravno enoto, nam pa zdaj delajo težave," nam je pojasnil. Kot je še navedel, naj jim MOK ne bi dovolila stojnice pred vhodom v upravno enoto, ker je to privatna last občine, najbližja javna površina pa je ob dvorani Bonifika. "Ovirajo demokracijo," zatrjuje Popovič. Podpise zato zbirajo osebe, ki stojijo pred vhodom v koprsko upravno enoto.

Iz Mestne občine Koper na očitke Popoviča odgovarjajo, da se je prva vloga predlagatelja nanašala na površino, ki je v lasti Mestne občine Koper in ni javna površina ter na oddajo prostora za stojnico, za katero veljavna zakonodaja predvideva točno določene postopke, ki bi v tem primeru trajali dlje od predvidenega roka, v katerem mora predlagatelj zbrati potrebne podpise. Strokovne službe koprske občine so zato vlagatelju predlagale novo lokacijo za postavitev stojnice, ki se nahaja v neposredni bližini vhoda v Upravno enoto Koper in ima status javne površine. Za to površino so mu na podlagi nove vloge dovoljenje tudi izdale.

Fotografija, ki smo jo prejeli v uredništvo: Kabanica pred koprsko upravno enoto

Kabanica jim pošilja inšpekcije in organizira fotografiranje ljudi, ki pridejo podpisat pobudo?

'Probleme' naj bi povzročala tudi poslovneža Milan Mandarić in Aco Kabanica, sicer lastnika zemljišča, na katerem bi Popovič rad uredil park. Kot navaja nekdanji župan, naj bi redno hodila mimo točke zbiranja podpisov, pošiljala pa naj bi tudi druge ljudi, ki fotografirajo osebe, ki pridejo podpisat pobudo, češ da se s tem kršijo protikoronski ukrepi. "Prijavljajo nas, pa pride ena inšpekcija, pa pride druga inšpekcija, ampak nič nam ne morejo, ker ne delamo nič narobe," pravi Popovič. "S fotografiranjem ljudi Kabanica želi ustvarjati dodatne pritiske," kar je po njegovo nezakonito. "Tudi v tem času epidemije imamo pravico zbiranja podpisov, aktivnosti za razpis referenduma morajo potekati."

Med tem pa danes ustavno sodišče odloča o pobudi

Na današnji 3. seji Ustavnega sodišča Republike Slovenije pa sodišče pod točko 7. odloča o zahtevi Mestne občine Koper o oceni ustavnosti in zakonitosti pobude za razpis referenduma o odloku o razveljavitvi Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za ureditev "Centralnega parka Koper". Glede na odločitev ustavnega sodišča, ki bo predvidoma znana že danes, bo znana tudi usoda razpisanega referenduma. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Brezanova |  21 .01. 2021 ob  18: 07
24
Naj plača on in vsi tisti, ki bodo dali podpise!
Martin Kacur |  21 .01. 2021 ob  16: 18
28
Ma va kagar.
Sam placaj referendum.
Nevem |  21 .01. 2021 ob  16: 04
15
lahko bi vsa stanovanja kupila država, in mok/jss bi oddajali za nižjo tržno najemnino. rešil bi se marsikateri stanovanjski problem.
frikofrkic |  21 .01. 2021 ob  16: 01
29
Popovič spet z lažmi prepričuje ljudi, da dajo podporo referendumu. Tokrat se še joče, da mu vsi nagajajo in ga nihče ne upošteva... Vedno bolj nas je sram, da smo. imeli takega človeka za župana.
mente |  21 .01. 2021 ob  15: 27
Edni referendum ker smo imeli v Kopru je bilo za solo in seveda da si postavil stojnico za zbiranje podpisov vhodu v Upravno zato ker bi ti zbiral vec podpise..... na koncu smo imeli taka sola kot je ker ze pada dol in ucilnice niso dvojl za vse otroci...tako POPOVIC prosim bodi tiho in ne jokaj glede tega........edino ker se lahko strinjam, da tam se naredi park in ne spet kaksen blok ker se bo prodal po 4.000,00 m2 in na koncu te stanovanje bojo prodane druzine ziven kopra.......
TOPO GIGGO |  21 .01. 2021 ob  15: 09
40
Glede na to da dobro poznamo modus operandi bivšega župana, čim začne javno napadi vsakega in vse, pomeni da je odziv enak nuli, kar je edino pravilno....