UPOKOJENCI ŽIVIJO VSE TEŽJE: V DZ danes tudi o težko pričakovani pokojninski reformi

Slovenija

V DZ bo potekal posvet za boljšo prihodnost starejših in upokojencev, na katerem bodo spregovorili o spremembah pokojninskega in zdravstvenega sistema, predupokojitvenih aktivnostih ter pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič ob tem pričakuje predloge konkretnih ukrepov pristojnih ministrstev.

Na posvetu bo sodelovalo več nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu, in reprezentativnih sindikatov, ki bodo v prvem delu predstavili težave in izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem delu na področju starejših in upokojencev.

Predstavniki pristojnih ministrstev, združenj občin v Sloveniji in izobraževalnih institucij bodo na posvetu predstavili predvidene spremembe za izboljšanje položaja starejših, med drugim tudi izhodišča že obljubljene in težko pričakovane pokojninske reforme.

Posveta se bodo tako ob predsednici DZ udeležili še predsednica republike Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob, predsednik državnega sveta Marko Lotrič ter predstavniki pristojnih ministrstev, med drugim za delo, za zdravje in za solidarno prihodnost.

Posvet se bo po napovedih po večini vrtel okoli sprememb pokojninskega in zdravstvenega sistema, v luči slednjega predvsem o kakovostni oskrbi, pravočasnem in primernem vodenju kroničnih bolezni, podpori duševnemu zdravju ter dolgotrajni oskrbi. Beseda bo tekla tudi o predupokojitvenih aktivnostih za aktivno in varno starost ter pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, pa tudi o nasilju nad starejšimi in drugih oblikah posega v njihovo dostojanstvo, premagovanju osamljenosti in skrbi za bivanjski standard starejših.

To bo sicer tretji posvet, ki ga DZ organizira na pobudo predsednice DZ Klakočar Zupančič. Oktobra lani so pripravili posvet Za boljšo prihodnost otrok, v začetku leta pa posvet Za boljšo prihodnost živali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .06. 2023 ob  14: 17
Jebes upokojence, vazno je, da imajo priseljeni zadekanci vse zastonj!