UP VABI NA ZANIMIV BIOLOŠKI VEČER: Zakaj detlom pravimo tudi gozdni inženirji?

Koper

Univerza na Primorskem vabi na četrto letošnje predavanje v ciklu Famnitovih Bioloških večerov 2021/22. Predavanje z naslovom "Gozdni inženirji – detli in njihova vloga v gozdnem ekosistemu" bo izvedel Domen Stanič iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije – DOPPS. Dogodek bo potekal v hibridni obliki, in sicer na UP Famnit (Velika predavalnica 3) in preko aplikacije ZOOM, v sredo, 12. januarja, ob 19. uri.

Varstveni ornitolog Domen Stanič

Domen Stanič je zaposlen kot varstveni ornitolog v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije – DOPPS. V naravnem rezervatu Škocjanski zatok skrbi za monitoring ptic in analizo podatkov, različne popise ptic pa opravlja tudi drugje na terenu. V sklopu projekta Varuhi naravnih gozdov se posveča raziskovanju belohrbtega detla s pomočjo telemetrije.

Najbolj ga zanimajo prav detli, obenem pa tudi gozdna ekologija, predvsem v povezavi z odmrlo lesno maso. Spomladi in poleti se rad posveča tudi botaniki, metuljem in drugim nevretenčarjem. Do nedavnega je bil kot naravoslovni vodnik aktiven na področju ekoturizma. Ptice in ostalo biotsko raznolikost Slovenije aktivno promovira preko svoje spletne strani www.wild-slovenia.com in na socialnih omrežjih.

Primarni duplarji, med katere spadajo detli in žolne, so za gozdni ekosistem zelo pomembna skupina ptic. Z ustvarjanjem dupel v drevesih nudijo zatočišče širokemu naboru drugih gozdnih živali. Zaradi sodobnih načinov gospodarjenja z gozdom so populacije nekaterih vrst detlov že zdesetkane in jim lokalno celo grozi izumrtje.

Na predavanju bo mogoče spoznati glavne značilnosti detlov in žoln, s poudarkom na vlogi, ki jo opravljajo v gozdnem ekosistemu. Podrobneje se bodo posvetili trem ogroženim vrstam gozdnih specialistov: srednjemu, triprstemu in belohrbtemu detlu. Z bogato selekcijo avtorjevih fotografiji s terena bodo orisali ekološke zahteve treh vrst. V zadnjem delu predavanja bodo spoznali tudi izzive ohranjanja detlov in gozdne biodiverzitete ter predstavili aktivnosti, ki se izvajajo v sklopu ACF projekta Varuhi naravnih gozdov. Predavanje je omogočil Program ACF v Sloveniji 2014-2021.

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI, potekalo pa bo simultano v slovenskem in italijanskem jeziku.

Celoten program letošnjih bioloških večerov z zoom povezavo je dostopen tukaj.

Če ste tretje predavanje z naslovom "Interakcije med prostoživečimi mačkami: od risov v Sloveniji do leopardov v Afriki" zamudili, si ga zdaj lahko ogledate tukaj.