UGODNE ŠTEVILKE PRED VIKENDOM: Zeleno fazo bi lahko dosegli še v tem mesecu

Slovenija

V četrtek so ob 3961 PCR testih potrdili 471 okužb z novim koronavirusom, kar je 11,9 odstotni delež pozitivnih. Hospitaliziranih je bilo 443 covidnih bolnikov, od tega jih je 125 potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnic so odpustili 35 ljudi. Umrlo je šest covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje števila okužb je padlo na 466, je sporočila vlada.

Delež pozitivnih potrjenih PCR testov je za odstotno točko nižji kot v sredo, ko je znašal 12,9 odstotka. Opravili so tudi 30.209 hitrih antigenskih testov. Pozitivne hitre teste potrjujejo še s PCR testi.

V bolnišnicah zdravijo sedem covidnih bolnikov manj kot dan prej, dva več pa potrebujeta intenzivno terapijo. Na navadnih oddelkih je zasedenih 318 postelj. Na novo so sprejeli 28 covidnih bolnikov.

V četrtek sta umrla dva covidna bolnika več kot v sredo.

Štirinajstdnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev na ravni Slovenije znaša 382,2. Po regijah še vedno najslabše kaže primorsko-notranjski, najbolje pa obalno-kraški in pomurski regiji.

V obalno-kraški regiji so včeraj zabeležili le 13 novih okužb: osem v Kopru, po dve v Izoli in Piranu ter eno v Sežani.

Slovenija je po četrtkovih podatkih še vedno v rumeni fazi, saj je v bolnišnicah manj kot 500 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa je pod 600. Za prehod v zeleno fazo je potrebnih manj kot 300 okužb v zadnjih sedmih dneh.

Na Institutu Jožef Stefan so na podlagi trenutnega stanja in predvidevanj razvoja epidemije ocenili datume sproščanja ukrepov po fazah. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v zeleno fazo prešli konec maja, ugotavljajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija