UČENCE SLIŠIJO, VIDIJO IN RAZUMEJO: 60 let šolanja učencev s posebnimi potrebami na Goriškem

Goriška

"V šoli sem rad obiskoval modelarski krožek. Še danes imam ribo, ki sem jo tam izdelal. Pri kuharskem krožku pa smo pekli palačinke in se zabavali, ko je ena ostala na zidu." To je le eden od spominov nekdanjih učencev OŠ Kozara Nova Gorica, edine šole, ki na širšem Goriškem skrbi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Že lani so obeležili 60-letnico delovanja, zaradi epidemije in z njo povezanimi ukrepi pa so slovesno prireditev izpeljali letos ob dnevu šole, 17. marca, zaradi velikega zanimanja so dogodek ponovili 21. aprila, ko se jim je pridružil tudi predsednik Borut Pahor.

V gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica so kar dvakrat ponovili prisrčno prireditev, imenovano Pustite nam ta svet, ter tako obeležili 60-letnico vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem.

Na dan šole so leta 1978 odprli novo šolsko stavbo, v kateri domujejo še danes, in jo preimenovali po znani bosanski planini Kozara, ker je sredstva za gradnjo in tudi gradbince prispevala nekdanja republika BiH kot pomoč za popotresno obnovo v Posočju. Uradni začetek izobraževanja otrok z motnjami v duševnem razvoju sicer sega v leto 1961, ko je v prostorih takratne novogoriške osnovne šole vodenje novega samostojnega javnega zavoda prevzela prva ravnateljica Mara Miklavič. Čez tri leta so dobili lastne prostore v Lenassijevi vili v Solkanu, leta 1976 pa je stavbo močno poškodoval potres, zato so dve leti oz. do odprtja nove stavbe delovali na različnih lokacijah.

Za čim večjo samostojnost in vključitev v družbo

Skozi desetletja je šola razvijala specialne pristope in metode dela ter tako skušala zgotoviti celosten razvoj otrok v okviru njihovih zmožnosti. Danes upokojena Mara Miklavič pravi, da so na šoli vedno delali "srčni in predani ljudje, ki se zavedajo, da so tam za dobro otrok". Za njo so šolo vodili Franc Vodopivec (kar 23 let), Jože Batistič in Kati Čubej, sedaj pa je ravnatelj Edvard Vrabič. Zaposleni si prizadevajo, da bi učence opremili z znanjem in spretnostmi, s katerimi bodo lahko dosegli čim večjo samostojnost in se aktivno vključili v družbo. Osredotočajo se na vsebine z uporabno vrednostjo, ki so povezane z življenjem (npr. pridelava pridelkov na šolskem vrtu in njihova uporaba). Ob tem pa spodbujajo čustven in socialni razvoj učencev ter jim omogočajo, da so slišani, videni in razumljeni.

Na OŠ Kozara Nova Gorica so ob okrogli obletnici poleg slavnostne prireditve izdelali tudi zbornik, dokumentarni film, razstavo v avli MONG ter kratki film. Slednji je nastal v sodelovanju z Akademijo za umetnost Univerze v Novi Gorici ter Društvom Tačke pomagačke. Vsa ta gradiva si lahko ogledate na spletni strani šole www.os-kozara.si.

Šola izvaja dva programa, in sicer prilagojen izobraževalni program z nižjim izobrazbenim standardom (večina učencev po devetem razredu šolanje nadaljuje v programih nižjega poklicnega izobraževanja, kasneje pa se lahko vpišejo na katerikoli srednješolski program) in posebni program (učenci ga lahko obiskujejo do 26. leta, nato pa se vključijo v varstveno delovne centre ali invalidska podjetja). V tem šolskem letu oba programa obiskuje 84 učencev, pedagoško delo pa je prilagojeno vsakemu posebej in razvijanju njegovih močnih strani. Eden od nekdanjih učencev pravi: "V šoli sem se naučil vezenja Vilerjevih gobelinov in še danes jih rad izdelujem." Ključno za uspeh pa je tudi sodelovanje s starši in medsebojno zaupanje.Vse več specialne pedagoške pomoči na rednih osnovnih šolah

Leta 1994 je na šoli začela delovati mobilna specialna pedagoška služba, ki se je z leti precej povečala. Trenutno nudi pomoč kar 28 strokovnih delavk na več kot 40 lokacijah (redne osnovne šole, podružnice in vrtci). Delajo z učenci, ki imajo primanjkljaje na posameznih področjih učenja ter z učenci z govorno-jezikovnimi, čustveno-vedenjskimi ali avtističnimi motnjami.

Na jubilej šole ter strokoven, predan in srčen kolektiv so ponosni tudi v šestih občinah ustanoviteljicah zavoda (Mestna občina Nova Gorica ter občine Brda, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko). Zavedajo se, da se s sprejemanjem drugačnosti učimo strpnosti in da na ta način raste tudi družba.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija