TUDI V TRSTU NARAŠČA NASILJE: Na vsakih 20 dni napad z nožem

Trst

Trst, ki je središče pomembnih gospodarskih interesov in katerega ugled predvsem na področju turizma je v zadnjih letih zelo narasel, se sooča z valom nasilnih epizod, kar pa po mnenju poznavalcev situacije ostaja tabu tema tako za tiste, ki tržijo podobo mesta kot za investitorje. Javnost meni, da se o pravih razsežnostih nasilja molči, saj se s takšnimi podatki ne more 'prodajati' želele podobe mesta.  

Epizode nasilja, ki se zaključijo z vbodi in napadi z nožem, se zgodijo vsakih 23 dni, večinoma pa vključujejo polnoletne državljane tujega porekla. To zaskrbljujočo sliko so dobili sodelavci portala TriestePrima, ki so zbrali javno objavljene podatke za letošnje leto: 14 žrtev vbodov z noži in rezalniki in prav toliko, če ne več napadalcev; število pa se poveča, če štejemo tiste, ki so v različnih vlogah vpleteni v novice o nasilnih dogodkih. Avtorji analize tako domnevajo, da so številke o pretepih vsaj dvakrat višje v primerjavi z vbodi.

Na strani žrtev teh nasilnih dejanj ugotavljajo, da gre v večini primerov za odraslega moškega in prav tako tujca; 20 odstotkov je italijanskih državljanov. V povprečju so tisti, ki končajo na urgenci, stari 28 let.

Poleg nekaterih področij Trsta, ki so že v preteklosti izstopala, se v zadnjem času kot prizorišče nasilnih dogodkov pojavlja tudi zgodovinski center mesta in okrožje San Vito, ki velja za eno boljših in do pred kratkim ni bilo nikoli prizadeto s primeri prelivanja krvi. Območje železniške postaje in okoliške ulice si zaslužijo ločeno obravnavo, a obračuni z noži niso izključno na degradiranih območjih.

"Vprašanja varnosti v mestu ni več mogoče zreducirati le na analizo percepcije prebivalcev," so zapisali, saj to, kar uradno pripovedujejo pristojni, "trči ob zid dejstev – resen razmislek bi moral dozoreti že ob branju podatkov, ki jih uspe prestreči tisk, kaj šele, če bi javno mnenje poznalo vse kriminalne novice," še navaja TriestePrima. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .11. 2023 ob  13: 43
Muzi