TUDI HRANA SPROŽA GLAVOBOLE IN MIGRENE: Preverite, katera živila so posebej problematična

Trendi

Glavoboli in migrene predstavljajo kompleksen izziv za mnoge posameznike. Pogosto se sprožijo zaradi različnih dejavnikov, med katerimi igra pomembno vlogo tudi prehrana. Vendar pa je ključno razumeti, da so reakcije na hrano izrazito individualne, zato to, kar izzove migrenski napad ali glavobol pri eni osebi, ne nujno povzroči težav pri drugi. Kljub temu pa obstajajo živila, ki veljajo za pogoste povzročitelje teh problemov.

Sir

Zlasti starani siri vsebujejo tiramin, naravni aminokislinski derivat. Pri posameznikih, ki so nanj občutljivi, lahko povzroči dvig krvnega tlaka in s tem glavobole.

Zamrznjena živila

Hitro uživanje hladne hrane, še posebej po vadbi ali pregretosti telesa, lahko povzroči hude migrenske napade.

Čokolada

Čokolada je pogost sprožilec migrenskih napadov, saj vsebuje feniletilamin, ki širi krvne žile. Dodatno vsebuje tudi kofein, ki je znan po svoji povezavi z glavoboli.

Citrusi

Za nekatere posameznike so citrusi, kot so pomaranče, limone, limete in grenivke, lahko sprožilci migrenskih napadov in glavobolov. Vsebujejo tiramin, histamin in druge snovi, ki so znane po svoji sposobnosti povzročanja teh neugodnih stanj.

Prekajeno meso in slana hrana

Prekajeno meso vsebuje nitrite, ki povzročajo razširjanje žil v možganih in tako lahko privedejo do glavobolov in migren. Slana živila pa vsebujejo visoke ravni natrija, kar lahko poviša krvni tlak in tako sproži glavobole.

Fermentirana hrana

Kisla in fermentirana hrana pogosto vsebuje tirozin, snov, ki je znana po svoji vlogi pri sprožanju migrenskih napadov.

Sojina omaka

Tudi v tem primeru je kriv tiramin, ki vpliva na krčenje in širjenje krvnih žil. Ob tem sojina omaka vsebuje še mononatrijev glutamat (angl. monosodium glutamate, kratica MSG), ki lahko izzove drisko in glavobole, poroča MSN.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija