TRUMP PRVI PREDSEDNIK Z DVEMA USTAVNIMA OBTOŽBAMA: Demokrati mu želijo tako preprečiti ponovno kandidaturo

Svet

Demokrati so v predstavniškem domu ameriškega kongresa uradno sprožili že drugo ustavno obtožbo zoper predsednika ZDA Donalda Trumpa, potem ko so republikanci blokirali resolucijo s pozivom podpredsedniku Miku Penceu in kabinetu, da Trumpa odstavijo po 25. amandmaju k ameriški ustavi.

Donald Trump

Demokratska večina predstavniškega doma kongresa je najprej hotela po hitrem postopku glasovati o resoluciji, ki bi Pencea in kabinet pozvala k odstavitvi Turmpa po ustavnem amandmaju, ki to omogoča, če predsednika razglasijo za opravilno nesposobnega. Republikanci so to blokirali in demokrati so nemudoma vložili že pripravljeno ustavno obtožbo, ki zajema le eno točko kaznivega dejanja vzpodbujanja k vstaji proti ameriški vladi.

Demokrati bodo dali v torek ponovno na glasovanje resolucijo s pozivom Penceu in kabinetu, naj sprožijo 25. amandma in to po rednem postopku. Republikanska manjšina tega ne bo mogla več blokirati in resolucija bo sprejeta. Pence in ministri Trumpove vlade bodo nato dobili še en dan časa za ukrepanje, za kar ne kažejo nobene volje. Demokrati naj bi potem v sredo dali na glasovanje potrditev ustavne obtožbe.

Joe Biden

Trump bo postal prvi predsednik ZDA v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama, kar mu je uspelo doseči v le enem štiriletnem mandatu. Prvo ustavno obtožbo so demokrati vložili leta 2019 zaradi pritiska na Ukrajino, da mu s preiskavo Josepha Bidna pomaga na volitvah leta 2020. Republikanska večina je nato Trumpa lani oprostila in ostal je na položaju.

Druga ustavna obtožba je posledica Trumpovega vzpodbujanja podpornikov za napad na ameriški kongres, kjer so v sredo formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago. Demokrati ustavne obtožbe ne bodo nemudoma posredovali v senat, ker tako ali tako ni časa za sodni proces in odločitev o morebitni odstavitvi Trumpa, ki 20. januarja zapušča položaj zaradi izteka mandata. Malce bodo počakali, da prevzamejo večino v senatu in da se ustoliči Bidnova vlada.

Namen ustavne obtožbe ni več odstavitev Trumpa, temveč da se mu prepreči ponovna kandidatura za predsednika ali katerikoli izvoljeni položaj. V primeru, da bo ustavna obtožba v senatu potrjena, kar je veliko vprašanje, ker je za to potrebna dvotretjinska večina, bo senat glasoval za prepoved Trumpovih političnih kandidatur. Za uspeh te pobude je potem potrebna navadna večina senata.

"Predsednik Trump je resno ogrozil nacionalno varnost ZDA in vladnih ustanov. Dokler je na položaju, ostaja grožnja nacionalni varnosti, demokraciji in ustavi," med drugim piše v ustavni obtožbi, ki so jo sestavili demokratski kongresniki David Cicilline z Rhode Islanda, Ted Lieu iz Kalifornije, Jamie Raskin iz Marylanda in Jerry Nadler iz New Yorka.

Podlaga so Trumpove lažnive izjave glede izida volitev 3. novembra in vzpodbujanje podpornikov k pohodu na kongres 6. januarja, ko je množica potem vdrla v palačo, pri čemer je umrlo pet oseb. Ustavna obtožba med drugim navaja Trumpove pritiske na volilne uradnike Georgie, naj mu najdejo dovolj glasov za zmago, ter številna druga dejanja v dveh mesecih po volitvah, s katerimi je milijone Američanov prepričal, da so bile volitve prevara.

Nancy Pelosi

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi skupaj z demokrati vztraja, da mora Trump takoj oditi s položaja, temu mnenju pa se je pridružilo tudi nekaj republikanskih članov kongresa. Senator Pat Toomey iz Pensilvanije in kolegica z Aljaske sta to že javno povedala.

Toomey sicer dvomi, da bo ustavna obtožba končana, preden Trump odide s položaja, vendar gre za prihodnost. "Mislim, da se je predsednik s svojimi dejanji diskvalificiral za kakršenkoli javni položaj kadarkoli v prihodnosti," je dejal Toomey.

Trump ima še vedno podpornike in senator Marco Rubio s Floride, ki je po sredinem divjanju Trumpove podpornike obvestil, da jih je "nekdo" dva mesec zavajal, je potarnal, da bi morali demokrati zdaj poskrbeti za poenotenje države. "Namesto da bi stopili skupaj, zdaj demokrati govorijo o takih smešnih zadevah, kot je ustavna obtožba predsednika nekaj dni pred iztekom njegovega mandata," je dejal Rubio.

Pelosijeva, ki je v nedeljo na ogled uničenja svoje pisarne popeljala ekipo televizije CBS, pa je obudila spomin na Richarda Nixona, ki so mu republikanci v senatu leta 1974 osebno povedali, da je čas za odhod. "Konec je in to se mora zgoditi tudi zdaj," je dejala demokratka. Nixon je potem zaradi afere Watergate odstopil s položaja, predsednik Gerald Ford pa ga je nato v imenu poenotenja države in pomiritve pomilostil, kar ga je leta 1976 stalo volitev proti Jimmyju Carterju. Trump ne bo odstopil, republikanci pa ga k temu ne bodo prisilili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .01. 2021 ob  12: 29
misija, kako se rešiti jj