TRIJE ZDRAVNIKI ZNOVA SEDLI NA ZATOŽNO KLOP KOPRSKEGA SODIŠČA: S ponarejanjem spričeval zaslužili več kot 70 tisoč evrov (VIDEO)

Kronika

Trije zdravniki, ki naj bi kar šest let opravljali nezakonite preglede in ponarejali zdravniška spričevala, so danes ponovno sedli pred zatožno klop koprskega sodišča. Tožilstvo zdravniku Bojanu Lovšetu očita zlorabo uradnega položaja, Tihomirju Pešiću in Marjani Grosek Pšeničnik pa ponarejanje listin. 

S temi papirji naj bi bodoči vozniki nadaljevali pot do izpita. A kmalu se je izkazalo, da gre za neveljaven dokument, čeprav so nekateri vseeno uspešno sedli za volan. Na zatožno klop je danes sedel le Lovše.

Mariborski Bojan Lovše, izolski Tihomir Pešić in ljubljanska Marjana Grosek Pšeničnik so trije zdravniki, ki so obtoženi, da naj bi kandidatom za vozniški izpit izdajali lažna spričevala. Po obtožnici je bilo 1583 spričeval izdanih v Izoli, 989 pa v Ljubljani. Skupno torej kar 2572

"Bistvo obtožnice je, da je le dr. Bojan Lovše kot specialist medicine dela, ki je tudi imel odločbo in dovoljenje s strani ministrstva za zdravje, lahko izdajal zdravniška spričevala in opravljal preglede za kandidate za voznike,” pojasni okrožna državna tožilka Vesna Medica. A temu naj v praksi ne bi bilo tako. Lovše naj bi Marjani Grosek Pšeničnik izročil neizpolnjene bele liste z odtisnjenimi podpisi in pečati ter pečat svoje zasebne ambulante, Pešiću pa poleg tega tudi pečat s svojim podpisom, so že poročali mediji.

Obtožnica, ki je sicer precej obširna trojici med drugim očita še, da so z izdajanjem zdravniških spričeval skupno pridobili več kot 70 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi in sicer v Ljubljani nekaj več kot 26 tisoč evrov, v Izoli pa nekaj več kot 44 tisoč evrov.

Bojan Lovše

Obramba je za vse, ki so jim bila izdana spričevala predlagala zaslišanje, a po besedah tožilstva gre pri tem za zavlačevanje sodnega postopka. To bi namreč pomenilo, da bi moralo sodišče pred zastaralnim rokom zaslišati kar 2572 prič, kar je nerealno pričakovati. Danes jih je pričalo osem.

Večina zaslišanih prič se pregleda samega ne spomni, so ga pa vsi opravili leta 2014 in sicer na območju ljubljanskega Bežigrada. Le ena izmed prič je dejala, da je pregled izvedel starejši moški, nekaj njih pa je izrecno izpostavilo, da jih je pregledala ženska. Na zdravniškem spričevalu ene izmed prič sicer ni bilo ne žiga, ne podpisa zdravnika, na spričevalu pa je bilo navedeno, da je pregled opravil Lovše, vendar je priča izjavila, da jo je pregledala samo ženska.

Izmed treh obtoženih je bil danes prisoten le Lovše, a brez odvetnika. Tožilstvo kazni, ki jo bodo predlagali za obtožene, zaenkrat ne želi komentirati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
MarijaM |  03 .03. 2023 ob  08: 58
Oh Pešić pa je res daleč od zdravnika, prej hospic pomoč v stilu "sej vam ni nič, spijte en lekadol pa bo, hvala za vino/pršut".
Jack |  03 .03. 2023 ob  07: 11
-1
a
kokodek |  02 .03. 2023 ob  20: 09
14
zdaj pa na zatožno klop še zdravniki, ki so si med covidom štampljali v bolnici, a so v resnici delali v privat ordinaciji, pri tem so dobili covid dodatke ?!!