TRIJE ZDRAVNIKI PRED KOPRSKIM SODIŠČEM: "Na črno" izdali 2572 zdravniških spričeval

Kronika

Na koprskem okrožnem sodišču se je z branjem listin danes nadaljevalo sojenje trojici zdravnikov, ki naj bi sodelovali pri izdaji več kot 2500 zdravniških spričeval, ne da bi za to imeli dovoljenja. Obtoženi krivdo zanikajo.

Po obtožbi je upokojeni zdravnik Bojan Lovše, ki je imel s svojo ambulanto medicine dela dovoljenje ministrstva za opravljanje zdravniških pregledov za voznike in kandidate za voznike, opravljanje pregledov in izdajanj zdravniških spričeval, v nasprotju z zakonodajo in predpisi prepustil Tihomirju Pešiću in Marjani Pšeničnik Grosek.

Tožilstvo Lovšetu očita, da je Pešiću izročil pečate svoje ambulante, zdravnici pa prazne liste s svojim žigom. Pešić naj bi tako med letoma 2008 in 2014 izdal 1583 zdravniških spričeval, na katerih je uporabil pečat in podpis Lovšeta, Grosek Pšeničnikova pa naj bi na liste s pečatom Lovšeta natisnila 989 zdravniških spričeval.

Lovše naj bi Pešiću tako omogočil, da je nezakonito zaslužil nekaj več kot 44.000 evrov, Marjani Grosek Pšeničnik 26.000 evrov nezakonitega zaslužka, sam pa naj bi na tak način nezakonito zaslužil slabih 10.000 evrov, še trdi tožilstvo. Izdajal naj bi tudi račune z lažno vsebino. Lovšetu tako očitajo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, vse tri pa bremeni še očitek o ponarejanju poslovnih listin, je še navedel časnik.

Na današnjem naroku so najprej prebrali ovadbo, iz katere izhaja, da je specialist medicine dela pristojne organe obvestil o vsaj enem primeru, v katerem je Pešić izdal zdravniško spričevalo, ne da bi imel pogoje za to, saj omenjene preglede lahko izvaja ambulanta, ki ima zaposlenega najmanj enega specialista medicine dela in ustrezno diagnostično opremo. Pešić poleg tega na ministrstvo za zdravje ni podal niti prošnje za izdajo potrebnega pooblastila za opravljanje te dejavnosti.

Prav tako so prebrali elektronski dopis iz koprske ambulante medicine dela, iz katere je k njim prišel moški, ki je pred tem pri Pešiću opravil pregled za izdajo vozniškega dovoljenja, a so mu ga na upravni enoti zavrnili. Kriminalisti so pri omenjenem specialistu zasegli zdravniško spričevalo moškega, na katerem je bil žig Lovšetove ambulante. Prav tako je Pešićeva ambulanta na spletu med svojimi storitvami reklamirala tudi preglede kandidatov za voznike.

Lovše je pripomnil, da sta bili iz strokovnega vidika obe spričevali, tako tisto, ki ga je izdal Pešić, kot tisto iz koprske medicine dela, ustrezni in vsebinsko enaki, saj sta za kandidata priporočila tudi obisk delavnice.

Tožilka Vesna Medica je temu oporekala, saj je v spričevalu, ki ga je izdala Lovšetova ambulanta, navedena udeležba na psihosocialni delavnici, v drugem spričevalu pa udeležbo v edukacijski dejavnosti. Lovše pa je odvrnil, da se na obeh delavnicah izvajajo iste vsebine.

Sodišče je prebralo tudi poročilo o izrednem strokovnem nadzoru v Pešićevi ambulanti iz leta 2014, iz katerega izhaja priporočilo k takojšnji opustitvi sodelovanja z Lovšetom. Lovše pa je k temu navedel, da je šlo zgolj za priporočilo, ki ga je Pešić tudi upošteval.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Boršteran |  17 .03. 2022 ob  23: 44
Ja itak da zanikajo!
Verjetno so si pacijenti sami spisali ajQuery112309456057210907018_1647557039714