TRI LETA PO TRAGIČNI LETALSKI NESREČI NA VIPAVSKEM: Pilot ni priznal krivde

Kronika

Na novogoriškem okrožnem sodišču je skoraj tri leta po letalski nesreči pri Budanjah, v kateri je umrl jadralni padalec, za obtoženega pilota ultralahkega motornega letala Petra Žvaba, ki je trčil v padalca, potekal predodobravni narok. Obtoženi ni priznal krivde za kaznivo dejanje ogrožanja posebnih vrst javnega prometa.

Priljubljeno pristajališče padalcev ob regionalni cesti med Vipavo in Ajdovščino, v kraju Log pod vasjo Budanje. Foto: Facebook KS Budanje

55-letni pilot v torek sodnici Andrejki Luznik glede očitkov dejal, da ni kriv. Tožilstvo pa je prepričano, da je Žvab na dan nesreče aprila 2020 letel v nižji višini od predvidene, se zavedal, da leti na območju, kjer pogosto letijo jadralni padalci, zaradi okupiranosti s fotografiranjem objektov pa ni pilotiral s posebno pazljivostjo.

Prav tako ni dal prednosti 34-letnemu padalcu, ki je bil po mnenju tožilstva ob brezhibnih pogojih vidljivosti in ostalih vremenskih razmerah zanj pričakovana ovira. Na višini 1000 do 1300 čevljev je Žvab trčil v padalca, ki se je smrtno poškodoval, sopotnik v letalu je utrpel zlom ledvenih vretenc, obtoženi pa si je zlomil nogo.

Obtoženčev odvetnik Simon Čehovin je sodišču predlagal, naj izvedenec letalske stroke dopolni svoje izvedensko mnenje, saj je le to pomanjkljivo. "Obenem naj naredi časovno pot leta letala in padalca. Tako ultralahko letalo ima številne mrtve kote, zato nas zanima, ali je padalca sploh lahko videl," je utemeljil svoj predlog.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija