Teksas: druga usmrtitev v letu dni

Svet

Ameriška zvezna država Teksas je v sredo izvršila drugo usmrtitev v letošnjem letu. Gre za 59-letno Suzzanne Basso, ki je leta 1998 ubila moškega iz New Jerseyja in poskušala dobiti njegovo pokojnino ter zavarovalnino za smrt. Bassova je 14. ženska po vrsti, ki so jo usmrtili v ZDA od leta 1976, ko je vrhovno sodišče ponovno dovolilo smrtno kazen.

Od leta 1976 so v ZDA usmrtili tudi še 1400 moških. Na izvršitev smrtne kazni v ZDA trenutno čaka še 60 žensk in več kot 3000 moških.

Usmrtitev Bassove so izvršili s sredstvom pentobarbital, ko je tudi vrhovno sodišče ZDA zavrnilo posredovanje po pritožbi njenih odvetnikov, ki so jo želeli razglasiti za neprištevno.

Leta 1998 je Bassova zvabila v Houston 59-letnega Louisa Mussa z obljubo poroke, čeprav je bila takrat že poročena. Za sodelovanje pri umoru je bilo obsojenih še pet oseb, med njimi njen sin, vendar so tožilci vztrajali pri smrtni kazni le zanjo, ker je bila glavna režiserka zločina.

Proti njej je pričala tudi njena hči, ki je opisala, kako jo je lastna mati dolga leta zlorabljala, med drugim tudi spolno. Truplo ubitega je imelo polomljena rebra in druge kosti, modrice in znamenja mučenja s cigaretnimi ogorki.

Deli novico: