TEGA VERJETNO NISTE VEDELI: Tukaj je 10 pozitivnih učinkov poslušanja glasbe

Trendi

Splošno znano je, da glasba blagodejno vpliva na počutje. Ustrezni toni pa lahko celo zmanjšajo apetit, sprostijo preveč otrdele žile, izboljšajo sposobnost koncentracije in še mnogo več.

1. Pomiritev

Glede na raziskavo, opravljeno na univerzi v Ohiu, poslušanje najljubše glasbe za približno tretjino zmanjša tesnobo ljudi, ki se zdravijo na oddelkih za intenzivno nego. Pa ne katera koli glasba, ampak takšna, ki je bolnikom znana in nanje deluje tolažilno in sproščujoče.

2. Zmanjšanje apetita

Raziskava, opravljena na univerzi Cornell in objavljena v reviji Psychological Reports je pokazala, da lahko glasba zmanjša apetit. Ko so v restavraciji zatemnili luči in začeli predvajati jazz, so gostje namreč pojedli približno 18 odstotkov manj kot prej, a uživanje v hrani je bilo večje.

3. Izboljšana koncentracija

Glede na raziskavo, opravljeno na univerzi Northumbria v Veliki Britaniji, poslušanje koncertov, kjer Vivaldi izvaja Štiri letne čase, izboljša koncentracijo. Ko so mlajši anketiranci dobili naloge, ki so zahtevale intenzivno zbranost, so jih bolje rešili s poslušanjem veselih in hitrih tonov v primerjavi s poslušanjem počasnejše in turobnejše glasbe.

4. Sprostitev ožilja

Poslušanje glasbe, ki vas razveseli, povzroči razširitev krvnih žil in izboljšanje krvnega obtoka, kar je koristno za zdravje srca in ožilja, pravijo avtorji študije, opravljene na Univerzi v Marylandu. Revizija 26 študij, ki so proučevale več kot 1400 ljudi s srčnimi boleznimi, je pokazala, da vesela glasba upočasni srčni utrip, zniža krvni tlak in zmanjša tesnobo.

5. Pomiritev voznikov

Glede na raziskavo, objavljeno v reviji Ergonomics, je dobro, da v primeru živčnosti in jeze med vožnjo hitro vključite lahkotno in nežno glasbo, ker vas bo takoj pomirila in vam celo pomagala, da boste med vožnjo naredili manj napak.

6. Izboljšana kakovost spanja

Uspavanke niso namenjene samo dojenčkom. Poslušanje nežne glasbe pred spanjem vam lahko pomaga, da hitreje zaspite, se ponoči redkeje zbujate in se zjutraj počutite bolj spočiti. Študija, izvedena na Tajvanu, je pokazala, da so starejši ljudje, ki so 45 minut pred spanjem poslušali nežno glasbo, izboljšali kakovost spanja za kar 35 odstotkov.

7. Spodbuja izločanja dopamina

Ko poslušate glasbo, možgani izločajo dopamin - isti nevrotransmiter, ki se izloča, ko jeste čokolado ali seksate. Ta živčni prenašalec je povezan tudi s stanjem zaljubljenosti. Ena študija je pokazala, da lahko samo pričakovanje najboljšega dela pesmi poveča izločanje dopamina.

8. Povečana vztrajnost pri vadbi

Če predvajate svojo najljubšo glasbo, boste vadili bolj intenzivno in učinkovito ter boste imeli večjo motivacijo za nadaljevanje športne dejavnosti, s katero se ukvarjate.

9. Znižanje ravni stresa

Glede na študijo iz leta 2011 glasba znižuje raven stresnega hormona kortizola v telesu.

10. Pomoč bolnikom 

Analiza 73 študij, objavljenih v Lancetu, je pokazala, da poslušanje glasbe zmanjšuje pacientovo tesnobo in potrebo po pomirjevalih. Glasba po operaciji pomaga lajšati bolečino, kar pomeni manjšo količino analgetikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija