TEGA NIKAR NE RECITE OTROKU! Povzroči občutek manjvrednosti

Trendi

Vsak otrok doživlja trenutke zaskrbljenosti, a ko ga zajame panika, starši včasih nezavedno uporabijo stavek, ki ni najboljša izbira: 'Umiri se.' Preverite, zakaj je ta fraza neprimerna, ko gre za soočanje s tesnobnim otrokom.

Zaskrbljenost je običajen del otroštva, a ko otrok doživlja paniko in ga preplavijo solze, je omenjena fraza ena izmed najslabših stvari, kar mu jih lahko rečete, pravi Rachel Romer, izvršna direktorica in soustanoviteljica družbe Guild za pomoč pri izobraževanju, ter mati dveh otrok, poroča CNBC.

Romerjeva poudarja, da se otroci obvladovanja svojih čustev najbolje učijo skozi vzorce in opazovanje. "Kot mama dveh otrok se večkrat vprašam o pravilnem odzivu, ko sta zaskrbljena. Reči 'umiri se' je najslabše za razburjenega štiriletnika," je dejala v podcastu, kjer sta bila gosta tudi raziskovalka Brene Brown in psiholog Adam Grant, ki se strinjata s to perspektivo. Tak stavek namreč ne priznava otrokovih čustev in otroku ne pomaga razumeti, kaj doživlja, lahko pa nenamerno povzroči občutek manjvrednosti.

"Upravljanje s čustvi, kot je tesnoba, predstavlja zapleteno nalogo," je dodal Grant, sklicujoč se na študijo raziskovalke Alison Wood Brooks, ki jo je leta 2014 objavila v Journal of Experimental Psychology. "Alison je odkrila, da več kot 80 odstotkov ljudi reče 'pomiri se', ko jih vprašate, kako se odzovejo na tesnobo. Toda to ni pravi pristop, saj se ve, da tesnoba ni nekaj, kar bi kar izginilo na ukaz," je dejal Grant. Trije sogovorniki so priporočili dve vaji, ki otrokom pomagata pri obvladovanju intenzivnih čustev.

Skupno nadzorovano dihanje

Prva vaja vključuje skupno dihanje z otrokom. "Včasih lahko, ne da bi otrokom povedali, da to počnemo, začnemo sinhronizirano dihati z njimi. S tem ustvarimo prostor, v katerem lahko otrok podzavestno osvešča svoja čustva," je pojasnila Romerjeva. Tak pristop deluje tudi pri odraslih. Brownova je dodala, da je tehnike dihanja osvojila na tečajih joge. "Tesnoba je nalezljivo čustvo," je dejala Brownova. "Toda isto velja za mir."

Preoblikovanje tesnobe v vznemirjenje

Kot drugo strokovnjaki priporočajo preoblikovanje tesnobe v vznemirjenje. "Brooksova je odkrila, da je namesto poskusa pomirjanja nekoga bolje, če ga vodite z besedami, kot so 'Poglej, tesnoba vključuje negotovost. Morda se bo zgodilo nekaj slabega, a ravno tako obstaja možnost, da se bo zgodilo nekaj dobrega,'" je razložil Grant.

V tej študiji so ljudje opravljali naloge, kot je javno nastopanje, in sprožajo tesnobo. Tisti, ki so se prepustili vznemirjenju pred nastopom, so bili veliko bolj samozavestni od tistih, ki so so se poskušali pomiriti. Tudi starši lahko preizkusijo to z otrokom. Namesto da rečete 'Poskusi se umiriti ...', med pogovorom recite otroku: 'Vem, da si zaskrbljen, a ...' ali 'Vem, da si navdušen, a ...'

"Subtilne prilagoditve besed lahko naredijo otroke srečnejše in jim pomagajo ustvariti varno okolje za izražanje čustev," je še sklenil Grant.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija