TEDEN, REZERVIRAN ZA FESTIVAL TEKA V NARAVI: Na Vipavskem so letos pripravili novost

Vipavska dolina

V tem tednu poteka v Vipavski dolini Ultra trail Vipavska dolina (UTVV) 2019, pravi festival teka v naravi, ki bo svoj vrhunec doživel konec tedna s štirimi različno dolgimi teki. Trideset, petdeset in stokilometrske razdalje so že stalnica dosedanjih petih Ultra trail tekov, letos pa so mu dodali še sto milj (160 kilometrov) dolgi tek.

Poleg tekaškega praznika so pripravili tudi več predavanj in sobotni sejem trail teka. Za izvedbo Majskega teka kot variante mestnega teka po Ajdovščini in okolici ter za mladinske teke na krajše razdalje je letos poskrbel Zavod za šport Ajdovščina.

Na vse teke je letos prijavljenih okrog 1000 tekačev iz kar 30 držav vsega sveta. Posebej veliko je bilo zanimanje za najdaljšo, 160 kilometrov dolgo preizkušnjo, na kateri se bo letos pomerilo 80 tekačev. 170 tekačev je prijavljenih na 100-kilometrskem teku, medtem ko so število tekačev na 50-kilometrskem teku omejili na 300, na 30-kilometrskem teku pa na 350 tekačev.

Najvišja točka je letos na Golaku, tudi sicer ne bo manjkalo vzponov in spustov, saj bodo tekači na najdaljši preizkušnji morali teči tudi na Škabrijel, Sveto goro in Nanos. Zagotovo pa bo najlepši del poti vodil po severnem in južnem pobočju hribov in gričev nad Vipavsko dolino, ko se jim bodo pogledali vse do morja na južni in Triglava ter drugih vrhov na severni strani.

"Najhitrejši tekači bodo za 160-kilometrski tek porabili okrog 20 ur, zadnji pa verjetno okrog 45 ur. Na poti jih bodo čakale točke za okrepčilo, v primeru slabega vremena (strel ob nevihtah) pa tudi zavetje," je povedal vodja prireditve Boštjan Mikuž.

Tokrat so se organizaciji tekaške prireditve Ultra trail Vipavska dolina (UTVV) 2019 pridružili tudi novogoriška občina in njihov športni zavod. Organizatorjem pa se je pridružilo tudi preko 350 prostovoljcev iz 13 različnih društev, ki bodo pomagali predvsem pri oskrbovanju tekačev na okrepčilnih točkah.

Na včerajšnji novinarski konferenci pa se je vipavski župan Goran Kodelja zavzel, da bi prireditev še naprej rasla in bi v prihodnje predstavljala pravi šov, ki bi v Vipavsko dolino kot športno turistično destinacijo privabljal obiskovalce tudi v drugih delih leta in ne le v maju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija