TE PIJAČE OTROCI ABSOLUTNO NE BI SMELI UŽIVATI: Pije jo vsak peti 11-letnik in že vsak drugi 15-letnik

Slovenija

Otroci in mladoletniki so največji porabniki energijskih pijač, vendar jih zaradi visokih vrednosti kofeina in sladkorja nebi smeli uživati, so ob nadaljevanju akcije Do dobre energije brez energijskih pijač opozorili strokovnjaki. Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih neželeni učinki pojavijo hitreje kot pri odraslih, še opozarjajo.

Vnos čezmernih količin kofeina, povezan s pitjem energijskih pijač, lahko kratkoročno vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem. Energijske pijače vplivajo na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, prebavnega sistema in mišic, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da so ravno otroci in mladostniki največji porabniki energijskih pijač. Čeprav zanje sploh niso primerne, jih pije kar 40,9 odstotka mladostnikov, vsak peti 11-letnik in že vsak drugi 15-letnik.

Najvišji odstotek pitja ugotavljajo pri 17-letnih fantih, med njimi je takih že 60,3 odstotka. Ob tem je le 19,7 odstotka mladostnikov vse dni v tednu telesno dejavnih vsaj eno uro na dan, skladno s priporočili. Odstotek redno telesno dejavnih mladostnikov se znižuje.

"Zdi se, da so energijske pijače za mlade to, kar je kava za odrasle. Pijača, ki jo pijejo skoraj vsi, številni tudi zaradi pritiska sovrstnikov. Zato je pomembna vloga nas odraslih, da mlade naučimo kritičnega mišljenja, jim predstavimo ozadje oglasnih sporočil, tudi objav na TikToku in You Tubu, ki jih mladi ne prepoznajo kot oglase. Predstavimo jim boljše alternative in nenazadnje, bodimo jim zgled," je poudarila Jasmina Bevc iz ZPS.

Energijske pijače so zaradi dodanega sladkorja povezane tudi s tveganjem za prekomerno telesno maso, nastankom sladkorne bolezni tipa 2 ter propadanjem zob, opozarjajo na ZPS. Energijske pijače prav tako niso primerne za nadomeščanje vitaminov in mineralov. Pogosto tržijo kot pijače z dodanimi vitamini, in dajejo vtis, da gre za zdrave pijače, primerne za šport, vendar pa niso primerne za uživanje ob večjih telesnih naporih.

Mladi za energijo potrebujejo predvsem uravnoteženo prehrano in športno aktivnost. Dnevno potrebujejo tudi približno 1,5 litra tekočine. Najboljša je voda, pa tudi nesladkani čaji, v primeru povečanih potreb pa z vodo razredčeni 100 odstotni sadni in zelenjavni sokovi. Otroci za dobro počutje in zdrav razvoj potrebujejo tudi dovolj spanca. Energijske pijače tega ne morejo nadomestiti.

Skupno akcijo so oktobra ob podpori nevladnih organizacij pripravili ministrstvo za zdravje, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, NIJZ, sekcija za primarno pediatrijo, sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, fakulteta za šport, Inštitut za nutricionistiko, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez, Slovenska antidoping organizacija in ZPS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  11 .03. 2024 ob  17: 18
Ja, tudi ledeni čaji, ki jih starši kupujejo na stotine, so zelo "zdravi" ......