SVOJE POVEDAL TUDI LOGAR: Pojasnil je, zakaj ni podpisal izjave o zvestobi SDS

Slovenija

Poslanec SDS Anže Logar, ki ni podpisal izjave o zvestobi SDS do konca mandata, poudarja, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, ne zahteva podpisovanja nobenih izjav. Terja pa željo po skupnem ustvarjanju prihodnosti, razumevanje in spoštovanje brez nepotrebnega etiketiranja, je zapisal.

Logar se je sicer v odzivu na družbenih omrežjih najprej obregnil ob aktualno dogajanje v koaliciji. Prav slednje po njegovem prepričanju kaže, kam pripelje odrekanje sodelovanja. "Še znotraj ideološkega bloka, ki se je zavezal sodelovati s podpisom koalicijske zaveze, jim sodelovanje sploh ne gre od rok. Ker so svojo politično večino utemeljili na platformi delitev, ne sodelovanja," je zapisal.

Kot je poudaril, predsedniška kampanja spremeni vsakega, ki se odloči za ta korak, kar da se je zgodilo tudi njemu. "Na terenu srečaš rojake različnih političnih prepričanj, ki pa imajo v veliki večini enako željo - boljšo, spravnejšo prihodnost," je izpostavil Logar.

Po njegovem mnenju je treba raznolikost spodbujati in ta ne sme postati osrednji kriterij delitve med "naše" in "vaše". Zato se je tudi sam odločil svoje civilnodružbeno udejstvovanje krepiti v društvu Platforma sodelovanja. "In še ga bom," napoveduje Logar. Z vsakim novim članom v društvu je namreč klic k sodelovanju močnejši, je poudaril. "In tega mi verjetno nihče ne more zameriti, tudi politični sopotniki ne," je prepričan.

Izvršilni odbor SDS je minuli torek poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Za podpis omenjene izjave so imeli sedem dni časa, rok se je iztekel v torek. Izjavo je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke, med njimi ni poslancev Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha. Predsednik SDS Janez Janša je ob tem danes ocenil, da bo "očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev". Irgl in Kaloh za pojasnila danes nista bila dosegljiva.

Janša: "Poslanska skupina SDS ne razpada"

"Poslanska skupina ne razpada, če nekaj poslancev te izjave ne podpiše," je v pogovoru za N1 dejal predsednik SDS Janša. Po njegovih besedah je namreč za opozicijsko stranko pomembno le, da ima poslanska skupina dovolj poslancev, da lahko zahteva sklic sej in uporabi druge instrumente opozicije, kot je interpelacija. "Ali je ta številka 24, 25, 26, 27 je lahko strateškega pomena, če si v koaliciji in je vsak glas pomemben, ne pa, če si v opoziciji," meni.

Zatrdil je tudi, da ne gre za presenečenje, ampak korake, skladne s tem, kar je v preteklosti odločil izvršilni odbor SDS. To je, da politična slika postane dovolj jasna zgodaj, ne da se nova lista pojavi dva meseca pred volitvami, kot se je to zgodilo v primeru Gregorja Viranta.

Ocenil pa je, da očitno nastaja nova poslanska skupina. Skladno s poslovnikom DZ lahko namreč poslansko skupino sestavljajo najmanj trije poslanci.

Če pa se poslanci, ki omenjene izjave niso podpisali, za ta korak ne bodo odločili in bodo ostali del poslanske skupine SDS, pa bodo v slednji odločali, "kako je z logistiko, ki pripada poslancem". Vsi trije poslanci so namreč člani več delovnih teles DZ. Poslanka Irgl je med drugim predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, Kaloh podpredsednik odbora DZ za pravosodje, Logar pa podpredsednik odbora DZ za zunanjo politiko. Medtem ko poslanska skupina poslanca ne more izločiti iz svojih vrst, pa lahko poda predlog za razrešitev z mest v posameznih delovnih telesih DZ.

Janša je sicer za N1 še dejal, da za SDS odtegnitev podpisov omenjenih treh poslancev ni odločilni znak, da Logar ustanavlja svojo stranko. "Odločilni znak je bila ustanovitev platforme, ki nam je bila na nek način tudi pojasnjena kot prva stopnica do stranke oziroma liste," je poudaril.

Glede političnega delovanja Logarja izven matične SDS in v društvu Platforma sodelovanja, zaradi česar je tudi v stranki vladalo nekaj napetosti, pa je Janša dejal še, da tako Logar kot Irgl govorita, da sta desnosredinska politika. Slednje po njegovem mnenju pomeni, da želja platforme ni zajemati glasov volivcev na sredini, ampak na desni sredini, in s tem preprečiti relativno zmago SDS.

V nasprotnem primeru bi namreč člani poudarjali, da so sredinski politiki in realno povezovalni. "Če ustanoviš nekaj, kar naj bi povezovalo oba pola, v tej druščini pa ni poleg poslancev SDS nobenega poslanca iz drugih strank, potem zelo težko blefiraš, da gre za kaj drugega, kot za projekt Virant številka dva," je kritičen Janša.

Izvršilni odbor SDS je poslancem podpis omenjene izjave predlagal v luči napetosti med stranko in Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja. Izvršilni odbor je že konec lanskega leta ocenil, da ni več nikakršnega dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko. Zatem je Janša v glasilu stranke tudi javno izpostavil dogovor poslanske skupine, naj Logar do konca leta "razčisti in uredi statusne zadeve".

Logar sicer za zdaj v tej smeri ni potegnil nobenih potez, v dosedanjih izjavah pa je poudaril, da glede političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  15 .02. 2024 ob  11: 02
Usro se Janez!
Ištrijan |  15 .02. 2024 ob  09: 40
Logar se je sicer v odzivu na družbenih omrežjih najprej obregnil ob aktualno dogajanje v koaliciji. Prav slednje po njegovem prepričanju kaže, kam pripelje odrekanje sodelovanja. "Še znotraj ideološkega bloka, ki se je zavezal sodelovati s podpisom koalicijske zaveze, jim sodelovanje sploh ne gre od rok. Ker so svojo politično večino utemeljili na platformi delitev, ne sodelovanja," je zapisal.

Ej, Logar, ti Janšev otrok, vi (SD in SDS) še preveč dobro sodelujete, tudi pri zadnji zgodbi o nakupu tiste ruševine ste odlično sodelovali. Tako da ne nam prodajat takšne cukete. Takšnih skonstruiranih fraz o potrebi po sodelovanju poslušamo že zadnjih 30 let. In kot rečeno, vi za vaše osebne (gnjusne) koristi v zakulisju brez težav sodelujete, ne glede na partijsko pripadnost. Nam, raji, pa pred kamero ves časat prodajate crvt zrak. Odjebite vski skupaj, kolektivno - Vsi ste isti.