ŠVICARJI ODOBRILI KAPSULO ZA SAMOMOR: "Brez bolečin v manj kot minuti" (VIDEO)

Svet

Švicarji so odobrili kapsulo Sarco, s katero je mogoče storiti samomor. Kot poroča Independent, so uspešno opravili vse pravne preglede. Upajo, da bodo začeli delati prihodnje leto. Zadeva pa je naletela tudi na številna nasprotovanja.

Gre za futuristično kapsulo, ki osebi omogoča, da si vzame življenje. Z njo se upravlja od znotraj. Umiranje naj bi trajalo manj kot minuto, smrt pa nastopi zaradi hipoksije in hipokapnije, saj zmanjša nivo kisika organizmu pod kritično mejo. Smrt naj bi nastopila brez bolečin. 

Pomoč pri samomoru je v Švici legalna kot evtanazija. Samo lani se je za slednjo odločilo pri evtanazijskih organizacijah Dignitas in Exit 1300 ljudi. Obe podjetji uporabljata tekoči barbiturat, ki povzroči globoko komo v roku nekaj minut, temu sledi smrt.

Sarco je krajše ime za sarkofag, piše Indipendent. Oblikovan je tako, da ga je mogoče odnesti kamorkoli na željo uporabnika, narejen pa je iz biorazgradljivega materiala. Dr. Philip Nitschke, znan tudi kot "dr. Smrt", se je že soočil s kritikami nasprotnikov evtanazije, deloma tudi zaradi metode.

"Plin morda ne bo nikoli sprejemljiva metoda za potrebe evtanazije v Evropi zaradi negativne konotacije holokausta," je dejal Nitschke leta 2018 in dodal, da so nekateri za Sarco dejali, da je zgolj povečana plinska komora.

Trenutno obstajata dva prototipa, delajo pa na tretjem primerku in upajo, da bo pripravljen za uporabo v Švici prihodnje leto. Nitschke je dejal, da ni nobenih pravnih ovir in da je v dogovorih z nekaj organizacijami v Švici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija