SVETNIKI S PREDLOGI ZA VEČJO VARNOST NA SOČI: Spremenili bi tudi režim obratovanja hidroelektrarn

Goriška

Medtem ko na ministrstvu za okolje in prostor pripravljajo uredbo, s katero bi območjem ob Soči v Kanalu in Solkanu odvzeli status kopalnih voda, je novogoriški mestni svet včeraj na izredni seji sprejel sklepe za pospešitev zagotavljanja varnosti na reki. Župan Klemen Miklavič meni, da bi lahko nekatere ukrepe lahko izvedli že letos.

Predlagani sklepi so bili sprejeti z nekaterimi dopolnili. Svetniki so tako soglasno zahtevali bolj oster nastop do koncesionarja, Soških elektrarn Nova Gorica. Želijo namreč, da se že v tej sezoni spremeni režim obratovanja hidroelektrarn, da bo ta prilagojen uporabnikom reke pod elektrarno. Svetniki si obenem želijo tudi aneks h koncesijski pogodbi, v katerem bo jasno določeno, da mora hidroelektrarna skrbeti za varnost v območju jezu.

Miklavič meni, da bodo nekatere ključne ukrepe lahko realizirali že do začetka kopališke sezone. V pomoč pri tem jim bo civilna pobuda Soča je naša, ki je v petek ministrstvu za okolje in prostor predala 2027 podpisov proti črtanju Kanala s spiska kopalnih voda na Soči, je povedal Miklavčič. Že pred tem so podpise proti načrtom ministrstva v okviru civilne iniciative Radi imamo Sočo zbirali tudi v Solkanu.

Med ukrepi, ki bi lahko že letos prišli v veljavo, naj bi bila po županovih besedah opozarjanje na začetek dvigovanja vodne gladine in namestitev reševalnih pasov. Zagotovo pa še ne bo prišlo do spremembe koncesijske pogodbe, s katero bi se uredilo delovanje hidroelektrarne, je ocenil. Kot je dejal, gre pri tem za spremembe na dolgi rok.

Mestni svetniki tudi nasprotujejo spremembi uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda, s katero bi se s seznama kopalnih voda črtalo kopalno območje na Soči pri Solkanu. Vlado in pristojna ministrstva pozivajo, naj v okviru svojih pristojnosti sprejmejo splošne ukrepe in pogoje, s katerimi se bo zagotovila varna uporaba omenjenega kopalnega območja.

Župan od pristojnih in koncesionarja zdaj pričakuje, da bodo sledili družbenim normam in vrednotam, ki so se razvile okoli javne rabe vode, da torej tudi elektrarne vsaj do neke mere sledijo potrebam lokalnega okolja, v katerem delujejo. Strokovnjaki so po Miklavičevih besedah v razpravi izpostavili, da elektrarna v času kopalne sezone ne bi veliko izgubila, če bi delovanje prilagodila tako, da čez dan, ko se ljudje kopajo, ne bi vključevala turbin.

Miklavič prav tako pričakuje, da se bosta uskladili dve ekonomski rabi, proizvodnja elektrike in lokalna skupnost. Slednja ima tudi svoje ekonomske aktivnosti in Soča predstavlja izjemno atraktivno območje, z velikim gospodarskim potencialom. Pri tem je dejal, da so letos prek Soče zgradili kolesarsko brv, ki bo na to območje privabila še več obiskovalcev. Ti ljudje pa verjetno ne bodo poznavalci Soče in bodo zato bolj izpostavljeni nevarnostim, je opozoril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija