ŠTUDENTI ŽIVIJO OD HITRE HRANE: Tretjina ponudnikov v obrok ne vključuje sadja in zelenjave

Slovenija

Študentje jedo kalorično, neuravnoteženo hrano in se prehranjujejo precej enolično. Običajno bivajo v študentskih domovih in so precej odvisni od gostinske ponudbe, le redki pa si sami pripravljajo obroke. Približno tretjina vsak teden posega po hitri prehrani, kot so hamburgerji in pice, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Pravilna prehrana je medtem ključna za ohranjanje energije, zdravja in osredotočenosti med intenzivnim študijskim procesom. Redna izpostavljenost energijsko bogati, a hranilno revni hrani v kombinaciji s pomanjkanjem telesne dejavnosti pomembno prispeva k naraščajočemu trendu prekomerne telesne mase, debelosti in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni med mlajšo odraslo populacijo, poudarja NIJZ.

V okviru projekta Dober tek, študent!, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, se je oblikoval sistem označevanja prehransko ustreznejše ponudbe s simbolom Prava izbira. Slednji študentom omogoča lažjo prepoznavnost zdravih in uravnoteženih študentskih obrokov. Simbol, ki ga podeljuje NIJZ skupaj s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, študentom zagotavlja, da je njihov obrok količinsko in energijsko primeren, ima uravnoteženo sestavo in ustrezen način priprave. Pridobijo ga lahko tudi ponudniki, ki niso del subvencionirane študentske prehrane.

Simbol »Prava izbira« študentom omogoča lažjo prepoznavnost zdravih in uravnoteženih obrokov. Za študente je novo...

Posted by Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ on Četvrtak, 28. septembar 2023.

Poleg ozaveščanja študentov o pomenu zdrave prehrane želijo v okviru tega projekta tudi opolnomočiti gostince za pripravo zdravih obrokov višje kakovosti. S tem namenom so danes v Mariboru organizirali delavnice zanje. "Udeležencem želimo predstaviti enostavne rešitve za okusne in zdrave obroke, ki temeljijo na kulinarični dediščini okolja ter lokalnih in sezonskih živilih," je dejala Mojca Polak iz Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Država v okviru gostinske ponudbe študentom sicer zagotavlja subvencionirano študentsko prehrano, vendar je ta bolj socialni, kot pa zdravstveni ukrep. Na NIJZ opozarjajo, da se še vedno marsikdo ne zaveda, da nepravilno prehranjevanje ogroža zdravje. Čeprav se je v zadnjih letih povečuje zanimanje za zdravo prehrano večina študentov še vedno ne sledi temu trendu.

"Problem je predvsem, da država pretežno sofinancira gostince, kjer je finančni interes vodilo, namesto javnih kuhinj, kjer se lažje sledi načelom zdrave prehrane. Poleg tega kriteriji v javnih razpisih za izbor ponudnikov še vedno ne posvečajo toliko pozornosti kakovosti ponudbe," opozarja Matej Gregorič z NIJZ.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) izpostavljajo, da je pri prehranjevanju pomembno upoštevati nekaj osnovnih prehranskih vodil. Med njimi sta ustrezna sestava in prava velikost obrokov, saj na ta način preprečimo prenajedanje in neželeno povečanje telesne mase. V preteklosti so že izvedli pregled ponudbe subvencioniranih študentskih obrokov, tudi s pomočjo kemijskih analiz. Rezultati so pokazali, da ti pogosto niso uravnoteženi, vsebujejo preveč maščobe in soli ter hkrati premalo zelenjave.

???? Pravilna prehrana študentov je ključna za ohranjanje energije, zdravja in osredotočenosti. Zato je bil zasnovan simbol...

Posted by Zveza potrošnikov Slovenije on Četvrtak, 28. septembar 2023.

Zadnji pregled 35 subvencioniranih študentskih obrokov, ki so ga na ZPS izvedli v začetku septembra, je razkril, da v glavnih jedeh prevladujejo živila z več ogljikovimi hidrati, ki predstavljajo približno 60 odstotkov krožnika. Temu sledijo živila z več beljakovinami, ki zasedejo približno 25 odstotkov krožnika, najmanj pa je zelenjave in sicer približno 15 odstotka krožnika.

To sicer ni skladno s konceptom zdravega in uravnoteženega krožnika. "Zelenjava in sadje, ki bi morala predstavljati polovico glavnega obroka, pogosto nista vključena niti kot dodatni hod. Pri približno tretjini ponudnikov ob glavni jedi namreč študentu nista bila ponujena solata ali sadje, ki bi ju študentski obrok sicer moral vsebovati," je pojasnila Nika Kremić iz ZPS.

NIJZ študentom svetuje, da so pri izbiri zdrave in uravnotežene glavne jedi "na bone" pozorni, da je krožnik sestavljen iz ene dlani živil z več beljakovinami, ene pesti živil z več ogljikovimi hidrati in dveh pesti zelenjave. Študentom svetujejo, da namesto jedi, ki vsebujejo mastne mesne izdelke, kot so hrenovke in klobase, raje izberejo takšne, ki vsebujejo puste kose mesa. Svetujejo, da so enkrat na teden na jedilniku ribe in brezmesni obrok, bogat s stročnicami.

Hkrati študentom svetujejo, da izbirajo obroke, ki vsebujejo živila, ki so vir prehranske vlaknine, kot na primer polnozrnate testenine, kaše, polnozrnat kruh, stročnice, oreški in semena in se izogibajo jedem, pripravljenim s cvrtjem ali pečenjem na odprtem ognju. Pozorni naj bodo tudi na simbol Prava izbira, saj ta zagotavlja prehransko ustreznejši obrok, še spodbuja NIJZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .09. 2023 ob  18: 23
Jebala vas pizza in karbohidrati! Pri nas ima 20,2 % populacije prekomerno tezo, v Italiji 19,8!
Pjero Panin |  28 .09. 2023 ob  23: 26
Niti je nebi jedli...