STRELSKI NAPAD NA MNOŽIČNI PRIREDITVI: Dogodek je varovalo več kot 800 policistov, med ranjenimi tudi otroci (VIDEO)

Kronika

V strelskem napadu v času množične proslave zmage domače ekipe Kansas City Chiefs v finalu ameriške nogometne lige NFL Super Bowl, je v sredo umrla ena oseba, med skupaj 22 ranjenimi s strelnim orožjem pa je tudi osem otrok, poročajo ameriški mediji, ki prenašajo besede lokalnih oblasti.

Policija je potrdila tri aretacije, na spletu pa so dostopni posnetki napada udeležencev proslave na strelca, ki so ga obvladali, pritisnili k tlom, mu vzeli pištolo in počakali na prihod policistov, ki so moškega aretirali.

Policija je sporočila, da je do streljanja prišlo ob robu glavnega zbirališča navijačev oziroma zahodno od železniške postaje Union, kjer se je zbrala množica ob koncu parade igralcev ekipe Chiefs po ulicah Kansas Cityja. Motiv za napad še ni znan.

Župan Quinton Lucas je pohvalil policiste za hitro posredovanje in dejal, da so se pogumno podali proti kraju streljanja. Šefica policije Kansas Cityja Stacey Graves je dejala, da je zelo jezna, da se je lahko zgodilo kaj takšnega in to na dogodku, ki ga je varovalo več kot 800 policistov.

Zvezna država Missouri ima enega najbolj ohlapnih zakonov glede orožja v ZDA, kjer lahko do njega pride praktično vsak.

Župan Lucas se je pridružil pobudam za omejitev dostopa do orožja v mestu, vendar pa imajo na državni ravni oblast republikanci, v ozadju pa je vrhovno sodišče ZDA, ki v sedanji sestavi po vrsti razveljavlja poskuse omejitve pravice do orožja na lokalnih ravneh.

V Kansas Cityju s 500.000 prebivalci je bilo lani 182 umorov, večinoma s strelnim orožjem.

Gre za zadnji primer strelskega napada na ameriških proslavah športnih dosežkov. Lani je bilo v streljanju v Denverju na proslavi zmage Denver Nuggets v finalu košarkarske lige NBA ranjenih več ljudi, streljali so tudi na paradi v Teksasu, kjer je ekipa Texas Rangers proslavljala zmago v ameriškim ligi baseballa.

Na slovesnosti v Kansas Cityju je bil tudi republikanski guverner Missourija Mike Parson, ki je pobegnil pred streljanjem in kasneje sporočil, da je nepoškodovan ter to pripisal profesionalizmu varnostnih uradnikov.

Z incidentom so seznanili predsednika Joeja Bidna v Washingtonu, ki je obljubil vso potrebno zvezno pomoč. Biden že več let zaman poziva kongres, naj sprejme strožjo zakonodajo glede orožja.

Kansas City Chiefs so v nedeljo v finalu lige NFL premagali ekipo iz San Francisca in tako z osvojitvijo Super Bowla ponovili lanski uspeh.

Letošnja finalna tekma je podrla vse rekorde po številu gledalcev v ZDA in po svetu med drugim zaradi romantične zgodbe med pevko Taylor Swift in igralcem Kansas Cityja Travisom Kelcejem.

Privrženci bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa so pred finalom ustvarili teorijo zarote, da bo Swift med polčasom izrazila podporo predsedniku ZDA Joeju Bidnu, NFL pa je vnaprej zagotovila zmago Kansas Cityja.

Do zmage je prišlo, Biden pa bo na podporo, ki jo je od Swift za volitve 2020 dobil, moral še malce počakati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija