STE ZA UVEDBO KAVCIJSKEGA SISTEMA ZA EMBALAŽO PIJAČ? Komunalna zbornica meni, da bi to vodilo v dvig cen proizvodov (ANKETA)

Slovenija

Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije ne podpira uvedbe kavcijskega sistema za enkratno uporabno embalažo pijač. Kot so zapisali, imamo v Sloveniji dobro razvit komunalni sistem zbiranja komunalnih odpadkov, uvedba novega pa bi med drugim vodila v dvig cen proizvodov. Sistem z vzporedno logistiko bi povečal tudi ogljični odtis, so prepričani.

Predlagani kavcijski sistem zbiranja nepovratne odpadne embalaže plastenk in pločevink v avtomatih, nameščenih na lokacijah trgovcev, bi po navedbah zbornice predstavljal vzporeden sistem zbiranja komunalne embalaže. "Dejstvo je, da kavcijski sistem rešuje zelo majhen del embalaže, ki je dana na slovenski trg," so zapisali. Po njihovih podatkih se v Sloveniji na trg letno da okoli 280.000 ton vse embalaže.

"Mešane komunalne embalaže, v okviru katere se zbira tudi embalaža pijač, se letno zbere od 98.000 do 104.000 ton. Embalaže pijač pa se letno da na trg v ocenjeni količini okoli 8400 ton PET-plastenk in okoli 2000 ton pločevink. S kavcijskim sistemom torej rešujemo zgolj 3,7 odstotka na slovenski trg dane embalaže," so izračunali.

Že danes je po njihovih podatkih ločeno zbranih preko 78 odstotkov PET-plastenk pijač in preko 90 odstotkov pločevink, ki niso nikoli predstavljale izziva za zbiranje. "Vsa ostala embalaža bi se morala v primeru uvedbe kavcijskega sistema še naprej zbirati na utečen način," so zapisali.

Nov kavcijski sistem bi po njihovih opozorilih spodbujal proizvajalce k proizvodnji nove embalaže za enkratno uporabo, ki se reciklira, kar je po trajnostni hierarhiji ravnanja z odpadki nižja prioriteta od ponovne uporabe. Prav tako bi zaviral razvoj in napredek na področju izdelave trajnostnih izboljšanih oblik povratne embalaže.

Med drugim so izpostavili tudi, da imajo nekatere države dolgoletno tradicijo kavcijskega sistema za odpadno embalažo, kot so na primer Hrvaška, Nizozemska in Nemčija, "a te države ne kažejo podobe čistejšega okolja kot v Sloveniji".

Tudi dvig cen proizvodov je zaradi morebitne uvedbe kavcijskega sistema neizogiben, so prepričani. Menijo tudi, da bi sistem z vzporedno logistiko povečal ogljični odtis.

Podpise podpore za uvedbo kavcijskega sistema za embalažo pijač sicer zbira društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog. Ti med prednostmi kavcijskega sistema izpostavljajo bistveno zmanjšanje smetenja, pospeševanje ponovne uporabe in recikliranja ter zmanjšanja rabe naravnih virov in energije.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo aktivnosti za morebiten zagon kavcijskega sistema še vedno tečejo. Kot je prejšnji teden za STA pojasnila generalna direktorica direktorata za okolje Tanja Bolte, aktivnosti nevladnikov, ki so se lotili zbiranja podpisov, pozdravlja, saj se ji zdi prav, da tudi javnost pove, kaj si želi. Na ministrstvu do uvedbe sistema po njenih besedah niso bili nikoli odklonili, pred dokončnim sprejetjem odločitve o uvedbi sistema pa želijo preveriti vse potrebne podatke o količinah ločeno zbranih plastenk.

Kaj pa vi menite o uvedbi kavcijskega sistema za nepovratno embalažo? Svoj odgovor lahko oddate v spodnji anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija