STE ZA SPUST PO SOČI? Pričetek plovne sezone z nekaj spremembami

Posočje

V Posočju se je minuli teden uradno začela plovna sezona. Čeprav prve dni dejavnost kroji slabo vreme, turistični ponudniki optimistično pričakujejo poletno sezono. Po Soči se po neuradnih ocenah na sezono pelje okrog 200.000 ljudi.

Tudi letos se po besedah direktorice medobčinske uprave občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči Suzane Konec na tem področju obeta nekaj sprememb.

Leta 2016 so Občine Tolmin, Kobarid in Bovec sprejele odlok o določitvi plovbnega režima na reki Soči in reki Koritnici. Pravilnik o načinu in pogojih vzdrževanja plovbnega območja in upravljanja vstopno izstopnih mest na Soči in Koritnici pa velja že dobro leto več.

Skrbnik plovbnega območja po tem odloku je medobčinska uprava. Ta je pred tednom dni s pogodbo prenesla izvajanje tehničnih nalog v zvezi z vzdrževanjem plovbnega območja in upravljanjem vstopno - izstopnih mest na skupino okrog desetih družb, ki so bile kot skupni ponudnik izbrane na razpisu.

Z raftingom se na tem območju ukvarja več kot 50 ponudnikov, ki jim je lanska sprememba zakonodaje nekoliko poenostavila vpisovanje v vpisnik čolnov. Upravne enote ne bodo več vodile vpisnika in registracije čolnov, saj je te naloge prevzela medobčinska uprava.

Po neuradni oceni dosedanjega izvajalca monitoringa se po Soči na sezono pelje okrog 200.000 ljudi, na Zavodu Dolina Soče pa beležijo več kot pol milijona nočitev. Za red v Posočju skrbijo štirje redarji, ki izvajajo nadzor tudi nad izvajanjem odloka o določitvi plovbnega režima.

Pomembno vlogo ima tudi skupni javni zavod Turizem Dolina Soče s sedežem v Bovcu, ki je bil ustanovljen pred dobrim letom, formalno pa je začel delovati 1. julija lani. Vsi pristojni za izvajanje dejavnosti na začetku sezone priporočajo skrajno previdnost, saj so ob Soči še nevarne naplavine in druge ovire, ki jih bodo postopno odstranili do konca meseca.

Deli novico: