STE SE KDAJ VPRAŠALI, ALI ZNATE PRAVILNO DIHATI? Tehnike, ki uravnavajo stres in zvišajo energijo telesa

Trendi

Ko se naučite pravilno dihati, lahko dosežete več kot le sprostitev. Dihanje je ključnega pomena za uravnavanje stresa, izboljšanje zdravja in povečanje energije. Sledite naslednjim trem tehnikam dihanja, ki so priljubljene in učinkovite.

Globoko dihanje

Globoko dihanje je ena najosnovnejših tehnik, ki vam omogoča, da povečate pretok kisika v telo in sprostite napetost. Začnite tako, da udobno sedite ali stojite in se osredotočite na svoje dihanje. Vdihnite globoko skozi nos in se prepričajte, da se vam pri tem dviguje trebuh, ne zgolj prsni koš. Nato počasi izdihnite skozi usta. Med dihanjem si vzemite čas in poskusite dihati počasi in enakomerno. Globoko dihanje lahko ponavljate nekaj minut, kadarkoli začutite stres ali tesnobo.

Dihanje s stisnjenimi ustnicami

Ta tehnika dihanja pomaga upočasniti dihanje in s tem zmanjšati stres. Uporabite jo lahko med hojo, dviganjem uteži ali drugimi fizičnimi aktivnostmi. Začnite tako, da počasi vdihnete skozi nos. Nato stisnite ustnice, kot da bi pihali svečko in izdihnite počasi skozi ustnice. Ta metoda izdihovanja skozi stisnjene ustnice pripomore k daljšemu izdihu in pomaga telesu sprostiti napetost.

Pranajama

Ta tehnika pomaga uravnotežiti dih in s tem izboljšuje delovanje srca, zmanjšuje srčni utrip ter stres. Začnite tako, da sedite udobno in se osredotočite na svoje dihanje. Z desnim palcem zaprite desno nosnico in počasi vdihnite skozi levo nosnico. Nato zaprite levo nosnico s prstancem desne roke in počasi izdihnite skozi desno nosnico. Nadaljujte z izmeničnim dihanjem skozi nosnice, tako da zapirate in odpirate nosnice z ustrezno roko. Ta tehnika dihanja najbolje deluje, ko jo izvajate vsaj pet minut na prazen želodec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija