STE MED NJIMI? Ljudje s takšno barvo oči imajo precej manjše tveganje za zimsko depresijo

Trendi

Ko zjutraj vstanemo, je še temno, prav tako je že tema, ko se v tem zimskem času vrnemo domov. Nič čudnega, da so številni ljudje pozimi nagnjeni k depresivnemu razpoloženju, tudi tisti, ki v ostalih delih leta nimajo psihičnih težav. Nekateri so za t. i. zimsko depresijo bolj dovzetni, pri čemer ima barva oči pomembno vlogo.

Sezonska razpoloženjska motnja oz. zimska depresija je značilna za zimske mesece, ko je manj naravne sončne svetlobe, od običajne depresije pa se razlikuje po večji potrebi po spanju ter hrani, predvsem ogljikovih hidratih. Na to, ali se bo neka oseba srečala z njo, pomembno vpliva tudi barva oči, je ugotovil profesor psihologije z univerze v Južnem Walesu Lance Workman. Svoja dognanja je objavil v strokovni reviji Behavioural Science & Psychology.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 175 študentov z dveh različnih univerz, v Južnem Walesu in na Cipru, je Workman s svojimi kolegi ugotovil, da imajo ljudje s svetlejšimi ali modrimi očmi precej manjše tveganje, da bodo zboleli za zimsko depresijo, kot pa ljudje s temnimi ali rjavimi očmi. Kot domnevajo znanstveniki, je to povezano s sposobnostjo očesa sprejemanja svetlobe.

Mrežnica v človeškem očesu je zelo občutljiva na svetlobo

Ko svetloba vstopi v oko, te celice povzročijo živčne impulze, ki informacije o svetlobi pošljejo v hipotalamus v možganih. Več svetlobe ko doseže hipotalamus, toliko bolj se zmanjša sprejem melatonina - hormona, ki nadzoruje ritem dan-noč in je odgovoren za to, da v temi postanemo utrujeni. Ker so rahlo pigmentirane oči bolj občutljive na svetlobo in jim ni torej treba absorbirati tako veliko svetlobe, da bi informacije dosegle hipotalamus, se pri ljudeh z modrimi očmi pozimi proizvaja manj melatonina kot pri ljudeh z rjavimi ali temnimi očmi.

Poleg tega naj bi ljudje z modrimi očmi po ocenah znanstvenikov ob slabši sončni svetlobi bolj uspešno tvorili vitamin D. Znano pa je, da tistim, ki več časa prebijejo v zaprtih prostorih in tvorijo premalo vitamina D, tega vitamina ponavadi primanjkuje, posledično pa imajo težave tudi z depresivnim razpoloženjem in koncentracijo.

Znanstveniki zato zoper zimsko depresijo svetujejo redne sprehode pri dnevni svetlobi, še posebej, ko sije sonce. To namreč pomaga pri proizvodnji vitamina D in zavira absorpcijo melatonina - s tem pa si lahko izboljšamo razpoloženje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija