STANJE V SLOVENIJI ALARMANTNO IN SE ŠE POSLABŠUJE: Epidemija je močno prizadela duševno zdravje mladih

Slovenija

Na NIJZ so predstavili ugotovitve torkovega posveta o varovanju duševnega zdravja otrok in mladostnikov v času epidemije covida-19. Več kot 110 udeležencev je ocenilo, da je sedanje stanje na tem občutljivem področju alarmantno in se še poslabšuje. Zato so pozvali k takojšnjemu skupnemu ukrepanju vlade, vseh pristojnih ministrstev in stroke.

Epidemija covida-19 je po ugotovitvah strokovnjakov prinesla poslabšanje duševnega zdravja celotne populacije, še posebej pa je to očitno pri mladih. V ambulantah opažajo več otrok in mladostnikov z anksioznimi motnjami, depresivno simptomatiko in s samomorilnim vedenjem, z znižano motivacijo za šolsko delo in aktivnosti na splošno, motnjami hranjenja ter s pretirano rabo zaslonov.

Med prvim in drugim valom epidemije se je povpraševanje po pomoči psihologov in pedopsihiatrov zmanjšalo, se je pa povečal naval v urgentnih ambulantah, je na novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pojasnila klinična psihologinja Mateja Hudoklin. Po njenih besedah so mladi in njihovi starši odlašali z iskanjem pomoči, potem pa so se težave poslabšale do te mere, da je bila potrebna urgentna pomoč.

Šolanje na daljavo, omejevanje socialnega življenja, negotovost glede lastnega zdravja in zdravja bližnjih in negotove finančne razmere v marsikateri družini je po besedah Hudoklinove le nekaj dejavnikov, ki so pomembno vplivali na spremenjeno življenje družin. Kar nekaj otrok je izgubilo pomembno podporo s strani odraslih ali vrstnikov ter varovalne dejavnike, ki so jim omogočali zdrav razvoj.

V tretjem valu epidemije, po vrnitvi mladih v šole, se je povpraševanje po pomoči začelo povečevati, daljšajo se čakalne dobe. Strokovnjaki nikakor ne zmorejo zadovoljiti potreb po pomoči, hkrati zelo težko v celoti sledijo zahtevanim standardom, ker je pomoči potrebnih preprosto preveč, je poudarila Hudoklinova, ki prihaja iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana.

Zaradi porasta težav v duševnem zdravju otrok in mladostnikov so zaskrbljeni tudi strokovnjaki v socialnem sektorju. Po besedah šolske svetovalne delavke na ljubljanski gimnaziji Vič Ajde Erjavec je stanje v šolah neugodno. Pri osnovnošolcih in dijakih opažajo porast težav na področju učne in delovne motivacije ter na področju čustvovanja in socialnih odnosov. Vedno več je zahtevnejše psihosocialne in učne problematike. Erjavčeva, ki je tudi predsednica Društva šolskih svetovalnih delavcev Slovenije, je opozorila, da sedaj ukrepajo predvsem v najbolj kritičnih primerih težav v duševnem zdravju, medtem ko pri blažjih težavah nemočno opazujejo, kako se stanje zaradi nedostopnosti preventive oziroma ustrezne pomoči poslabšuje. Zaradi kadrovske stiske se po njenih besedah namesto preventivnega delovanja le gasijo požari.

Pedopsihiatrinja Anica Mikuš Kos je opozorila, da otroci in mladostniki s težavami v duševnem zdravju trpijo in zato potrebujejo takojšnjo in celovito pomoč. Odgovorne je pozvala k širšemu pogledu na duševno zdravje mladih, ki ni le bolezen ali nebolezen, ampak veliko več. Poudarila je, da bi morali v etos šole, ki je tako kot družina naravno okolje mladih, vgraditi več pomoči, podpore in preventive.

Sicer so na torkovem posvetu pripravili tudi izjavo za vlado in pristojna ministrstva, s katero so jih pozvali k ukrepanju za zaščito duševnega zdravja mladih v času epidemije. Udeleženci so soglašali, da so izobraževalne ustanove med ključnimi varovalnimi dejavniki, saj za mlade predstavljajo prvo podporno linijo. Zato je po njihovem mnenju izjemno pomembno, da v bodoče ne prihaja do zapiranja vrtcev, šol in fakultet ter dijaških in študentskih domov.

Vodja nacionalnega programa duševnega zdravja za obdobje 2018-2028 Jožica Maučec Zakotnik je še opozorila, da z izzvenevanjem epidemije covida-19 ne bo izzvenela epidemija na področju duševnega zdravja, ampak se bodo težave še stopnjevale zaradi vseh dolgoročnih posledic epidemije. Zato je po njenih besedah potrebno povezano ukrepanje odločevalcev in stroke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  07 .06. 2021 ob  09: 08
@vseved, nasprotniki, česa? Dej si prt na čelo in pomoli za tiste duše, ki so odšli na oni svet zaradi tega, ki tako vneto podpiraš in posiljuješ. Kar se g Potrča tiče. On ti je mesce prej povedal, kar je ustavno sodišče potrdilo danes.
4ugoketo |  07 .06. 2021 ob  01: 20
-2
haha, sory
4ugoketo |  07 .06. 2021 ob  01: 14
-2
@vseved
bolj pomembno: ZAKAJ lažejQuery112303832961903375399_1623020347358?
Predstavljaj si, da imaš doma grdo, rdečo steno .
(predstavlja države Nemčijo, Italijo, Avstrijo Češko, Slovaško, Madžarsko, Slovenijo, HR, BiH, Srbijo, Romunijo; Bolgarijo, SMakedonijo,Albanijo)
Sredi Maja pokličeš pleskarja, naj ti jo prebarva v nežno rumeno. Mojster se loti dela, en dva tri, gotovo.
Stojiš pred lepo, rumeno steno in opaziš rdečo packo sredi stene, pred taboj.
Vprašaš: "Mojster, kaj pa ta rdeči madež, spominja me na kokoš?"
Pa ti Mojster reče: " Ah, gospod Vsev@, to je vaš portret.

PS: Ne verjemi mu, packa!

Ištrijan |  06 .06. 2021 ob  19: 50
Pandemija covid 19 (virus obstaja!) je svinjsko dober biznis...za pescico posvecenih v blizini korita
vseved |  06 .06. 2021 ob  18: 31
-5
@4ugo, kdo laže? O čem laže?
4ugoketo |  06 .06. 2021 ob  18: 31
-1
zemljevid na Covid-19 sledilnik, bolj spodaj
4ugoketo |  06 .06. 2021 ob  18: 28
-1
kdor si pogleda zemljevid evrope, incidenco C19 po država, bo imel kaj videti.
Vse miljonske države v bližnji in manj bližnji okolici slovenije imajo najmanj dvakrat manj okuženih kot rdeči flek, Slovenija
SLOVENIJA SE LAŽE.

Pjero Panin |  06 .06. 2021 ob  13: 56
-1
Raziskovalci na podrocju psihologije so prisli do sklepa da je sedem custev osnovnih in vsako imajo svojo karakteristiko.
Zelo tezko je ob morju informacij kot so pozitivno misljenje,meditacija,tablete,fokus izluscit zlato zrno.
Custveno razpolozenje se uravnava z telesom in gibi,ne pa z pomocjo uma.
Eho |  06 .06. 2021 ob  13: 46
-1
Še tako zelo razvito in tako zelo poglobljeno znanje o materiji, bo še vedno zelo omejeno ko gre za vprašanje zavesti....Znanost je sicer razvila tablete, zahodna znanost ve res zelo veliko o materiji, toda koristnost še tako popolnega znanja o snovi je vprašljiva, med tem ko o zavesti v resnici ne ve ničesar....
vseved |  06 .06. 2021 ob  13: 42
-5
ZAKAJ NISO POZIVA NASLOVILI NA POTRČA IN OSTALE VNETE NASPROTNIKE VSEGA?