SRCE PARAJOČI PRIZORI NEHUMANEGA RAVNANJA S PSI V CENTRU PORTOROŽA: Kaj je na kraju ugotovila policija? (FOTO)

Piran

Domačine so v teh dneh močno razburili prizori uličnih beračev iz centra Portoroža, ki imajo ob sebi štirinožne kosmatince. Zoper lastnike letijo očitki, da pse mučijo v ekstremno neprimernih razmerah: na "delovnem mestu" so primorani biti več ur v kosu, sredi dneva, na žgočem soncu, v veliki vročini, na razgretem betonu, za povrh vsega pa so še "našemljeni". En kuža je imel na gobčku sončna očala, po pisanju avtorice objave, najmanj 10 ur, drugi okrog vratu zavezano kravato. Mnogim so se psički zasmilili, a pojavilo se je tudi vprašanje, kako v takšnem primeru sploh reagirati, koga poklicati? Preverili smo pri policiji in društvu za pomoč mučenim živalim.

Na Policijski upravi Koper so nam potrdili, da so bili včeraj, 9. avgusta, telefonsko obveščeni o pojavu osebe, ki na ulici v Portorožu igra harmoniko in ima ob sebi psa. "Ob preveritvi na kraju in dodatnemu zbiranju obvestil policisti protipravnih ravnanj oz. prekrškov po Zakonu o zaščiti živali ali elementov kaznivega dejanja mučenja živali nismo ugotovili," so nam sporočili.

A kot je dodala tiskovna predstavnica koprskih policistov Anita Leskovec, bodo, glede na to, da je policija pristojna zgolj za nadzor nekaterih ozkih segmentov Zakona o zaščiti živali, "o skrbi občanov glede psa in o naših ugotovitvah pisno obvestili Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Koper". Z vprašanji smo se zato obrnili tudi na območno enoto veterinarske inšpekcije, na njihova pojasnila še čakamo.

ODPMŽ z opozorili zasuli zaksrbljeni domačini 

Veliko klicev in sporočil zaskrbljenih domačinov so dobili tudi v Obalnem društvu proti mučenju živali (ODPMŽ). Kot nam je razložila Andreja Bogataj Krivec, so že v nedeljo dali prvo prijavo na policijo, ampak naj bi policisti takoj povedali, "da dosti ne morejo narediti, ker beračenje ni prepovedano". A Bogataj Krivčeva je prepričana, da gre v tem primeru za mučenje živali. "Ker je že po zakonu ponavljajoče se vedenje do psa, ki mu povzroča nelagodje ali bolečine, tretirano kot mučenje živali."

Danes so podali še prijavo na veterinarsko inšpekcijo. "Upam, da bodo na inšpekciji preverili vsaj, če imajo lastniki vse dokumente. V primeru, da jih nimajo, jim namreč lahko pse zasežejo," je dodala. "Mi kot društvo pa lahko naredimo samo to, da opozorimo, kar smo tudi takoj storili."

Tovrstno izkoriščanje psov zasledili tudi v Izoli in Kopru 

Izkoriščanje psov za beračenje na Obali ni nov problem, ponavlja se že nekaj let, pravi predsednica ODPMŽ. "Verjetno ti ljudje, ki to počno, računajo na turiste, mogoče tudi turisti mislijo, da s tem pomagajo psom," razmišlja. Zaupala nam je tudi primer, v katerem naj bi dejansko prišlo do odvzema živali s strani veterinarske inšpekcije, saj so berači nastavljali psičko z mladički.

"Upamo in pričakujemo, da se bo nekaj zgodilo, ker ljudje pravijo, da so te vrste berače že videli v Izoli, nekaj časa nazaj pa menda tudi v Kopru," upa ljubiteljica živali, ki ob tem vsem, ki naletijo na takšen prizor, svetuje naj ne dajejo denarja, saj psi od njega nimajo nič. "Če že hočete pomagati, raje kupite psu hrano ali priboljšek."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  11 .08. 2021 ob  03: 01
Koliko ljudi je, ki se imajo dosti slabše na svojih delovnih mestih pa nihče ne piše o tem. Mogoče bi morali ustanoviti društvo proti mučenju ljudi.
Pa saj to ne briga nikogar; bogatuni vidijo samo uboge kužke in mačke, saj marsikateri človek trpi ravno zaradi njihovega nabiranja denarja pod rit.
Pjero Panin |  10 .08. 2021 ob  15: 32
Pa videt je da ima vodo za pit ce je zejen medtem ko gospodar igra harmoniko si lahko privosci pozirek
Pac obdela svoj osem urni delavnik,ima placano kosilo in ne polezava doma kot drugi
td |  10 .08. 2021 ob  13: 20
Na sliki vidim samo dva negovana urejena kužka, ki jih očitno nič ne moti, kar imajo gori. Samo, da se piše.