SRBI NAVDUŠENI NAD OBALO: Eksplozija povpraševanja po prestižnih nepremičninah na Hrvaškem

Svet

Na hrvaškem trgu nepremičnin so slovenski državljani tradicionalno najboljši kupci, saj vsako leto postanejo lastniki največjega števila hiš in apartmajev. Lansko leto so tako kupili kar 3.403 nepremičnine. Vendar pa so letos nepremičninske agencije zaznale večje zanimanje srbskih državljanov za nakup nepremičnin na hrvaški obali, še posebej v Istri in na Kvarnerju, poroča Jutarnji list.

Direktor nepremičninske agencije Dogma nekretnine, Branko Papeš, je povedal, da vse več poizvedb in kupcev prihaja iz Srbije. Ti kupci imajo višjo plačilno sposobnost in običajno iščejo dražje nepremičnine na elitnih lokacijah. Najpogosteje so zainteresirani za nepremičnine v Opatiji in Istri, še posebej na zahodni obali. Razlogi za to povečano zanimanje niso povsem jasni. Opatija je bila v preteklosti priljubljena med bogatimi ruskimi kupci, ki so tam kupovali poletne rezidence. Lani so srbski državljani kupili 167 nepremičnin na Hrvaškem, zato bo zanimivo videti letošnje podatke.

Zanimanje za nepremičnine na hrvaškem je eksponentno naraslo po pandemiji koronavirusa. Število poizvedb se je v nekaj mesecih povečalo za desetkrat. Papeš je izpostavil, da so leta 2022 kar 36 odstotkov vseh nakupov nepremičnin na Hrvaškem izvedli tuji državljani. Papeš je še dodal, da sta Istra in Kvarner še posebej zanimiva zaradi relativne bližine in odlične prometne povezanosti z mesti, v katerih živijo kupci. "Prebudijo se v Beču, Gradcu ali Münchnu, se usedejo v avto in so v štirih ali petih urah tukaj na kosilu in uživajo ob morju," je pojasnil Papeš.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija