SPLAV IN EVTANAZIJA, JA ALI NE? Shoda nasprotnikov in zagovornikov v središču Ljubljane

Slovenija

Na letošnjem Pohodu za življenje, ki poteka pod sloganom Življenje je zakon, udeleženci poleg nasprotovanja splavu nasprotujejo tudi evtanaziji, je dejala koordinatorka Pohoda za življenje Urša Cankar Soares. Potekal pa bo tudi protishod Za avtonomijo naših teles, s sloganom Moje telo, moja odločitev, h kateremu poziva aktivistka Sara Štiglic.

V ekipi Pohoda za življenje se po besedah Cankar Soares primarno fokusirajo na "nehumano končanje življenja pred rojstvom". Pohod za življenje bo po njenih navedbah "praznik življenja in hvaležnosti, da so naši starši za nas izbrali življenje". "Smo glas nerojenih otrok ter mater in očetov v stiskah," so zapisali v sporočilu za javnost. Nerojenim otrokom namreč priznavajo človečnost in da so tudi oni člani človeške družbe. Želijo si, da bi vsi našli ljubeč dom in ljubeče starše, ker je vrsta za posvojitev dolga, je dejala v ponedeljkovi predstavitvi shoda.

Zagovarjajo, da se človeško življenje začne ob spočetju in konča ob naravni smrti. "Poleg glasu za nerojene otroke želimo letos dati glas tudi vsem tistim, ki jim grozi medicinska zastrupitev," je dejala Cankar Soares in ob tem pojasnila, da misli na evtanazijo. Zdravstvene in socialne ustanove morajo po njenem mnenju ostati starejšim in bolnim prijazne ustanove in ne ustanove, "v katerih jih bodo nagovarjali k zastrupitvenemu samomoru". Ob tem je napovedala, da se bodo pridružili inciativam, ki bodo, če bo potrebno, organizirale tudi referendum o morebitnem zakonu, ki bi omogočil evtanazijo. V delu civilne družbe so sicer pripravili predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Aktivistka Sara Štiglic pa na družbenih omrežjih poziva k protishodu pod sloganom Moje telo, moja odločitev. "Delujmo samozaščitno, pridimo v rutah, kapah in v temnih oblačilih: naši obrazi niso predmet vašega sovraštva," je navedeno v njenih objavah.

Gre za nekdanjo članico mladinskega posvetovalnega odbora predsednice republike Nataše Pirc Musar. Predsednica je sodelovanje z njo prekinila, potem ko je v ponedeljek protestno podirala zastavice, ki so jih člani iniciative Pohod za življenje postavili na Kongresnem trgu v Ljubljani. Z njimi so opozarjali na umrle otroke v postopkih splava.

Pirc Musar je obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih, ob tem pa poudarila, da je pravica do splava ustavna pravica, ki jo bo vedno neomajno podpirala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .10. 2023 ob  13: 45
Pravica do splava naj ostane pravica žensk.