"SPEKTAKULAREN POGLED": Izbruh največjega aktivnega vulkana na svetu privablja radovedneže (FOTO, VIDEO)

Svet

Prvi izbruh največjega aktivnega vulkana na svetu Mauna Loa na havajskem Velikem otoku po 38 letih je v torek še naprej privabljal radovedneže, ki so si lahko ogledali dve novi reki lave na tem vulkanu. Istočasno se je nadaljevalo počasno bruhanje iz sosednjega vulkana Kilauea, ki traja že leto dni.

Lava za zdaj ne ogroža nobenih skupnosti na Velikem otoku, vendar pa so domačini pametno previdni in so se kar sami izselili iz bližine vulkanov, medtem ko tam ostajajo le radovedni turisti.

Znanstvenik iz havajskega vulkanskega observatorija Ken Hon je dejal, da lava teče počasi navzdol po vulkanu in se približuje cesti Saddle, ki povezuje vzhod in zahod otoka. Guverner Havajev David Ige je razglasil izredne razmere za vsak primer in dejal, da je zelo hvaležen, da lava ne ogroža naselbin in so lahko šole ter podjetja odprta.

Tiskovna predstavnica nacionalnega parka vulkanov na Velikem otoku Jessica Ferracane je sporočila, da je pogled spektakularen, saj imajo obiskovalci priložnost opazovati kar dva izbruha.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija