SOJENJE ZARADI 300 KG HEROINA V KOPRU SE VRTI V KROGU: Namesto naroka so razpravljali o zapletih

Kronika

Na Okrožnem sodišču v Kopru danes niso izpeljali naroka v sojenju štirim obdolžencem, ki naj bi sodelovali pri tihotapljenju 300 kilogramov heroina, zaseženega leta 2018 v koprskem pristanišču. Namesto tega so razpravljali o zapletih, zaradi katerih so sojenje že dvakrat začeli znova, morda pa ga bodo morali še tretjič.

Fotografija je simbolična.

Postopek so dvakrat prekinili zaradi odstopov sodnikov porotnikov. Da se to ne bi ponovilo, je v tretje sodišče imenovalo sedemčlanski senat, čeprav bi zadostoval petčlanski. Tudi to rezervo so že porabili. En porotnik je odstopil že pred prvim narokom, drugi pa je pred dnevi sporočil, da zaradi zdravstvenih težav še nekaj časa ne bo mogel prisostvovati obravnavam.

Danes sojenja niso mogli nadaljevati, ker je zagovornik prvoobtoženega Enisa Kočana, odvetnik Boris Grobelnik, sporočil, da zaradi zdravstvenih težav ne bo mogel na sodišče. Ker se je to zgodilo že večkrat, je predsednica sodišča Samanta Nusdorfer Kočanu imenovala zagovornico po službeni dolžnosti, odvetnico Meto Rojko. Namesto nje je z njenim pooblastilom prišel na sodišče odvetnik Franc Rojko in pojasnil, da bo odvetnica odsotna vsaj do pozne jeseni. Povedal je tudi, da še ni prejel sodnega spisa, ki obsega približno 5000 strani.

Samanta Nusdorfer, predsednica sodišča

Predsednik senata Matevž Gros je opozoril, da pravna praksa ni enotna pri vprašanju, ali lahko zagovornik po službeni dolžnosti imenuje substituta. Glede tega se bo senat še odločil. Odvetnici Meti Rojko je medtem dal mesec časa za seznanitev z gradivom. Do takrat bodo lahko obravnavo izpeljali le, če bo prisoten Grobelnik. Slednjega je predsednik senata pozval, naj se pisno izjasni glede svoje nadaljnje udeležbe v postopku.

Tudi zagovorniki preostalih treh obdolžencev so danes v Koper poslali namestnike, ker so zasedeni z drugimi zadevami. Odvetnik Matej Domjo, ki je nadomeščal Branka Gvozdića, je povedal, da ima slednji do sodnih počitnic vsak teden od torka do petka obveznosti na sojenju Kavaškemu klanu v Ljubljani. Ob ponedeljkih pa v Kopru ni proste sodne dvorane, je ugotovil predsednik senata.

Sicer pa naj bi bilo dogovorjeno, da lahko odvetniki določijo namestnike le, ko berejo ali poslušajo že prej podane izpovedbe prič. Za več prič je obramba zahtevala ponovno zaslišanje. Takrat bi morali biti v sodni dvorani zagovorniki osebno, je pojasnil Gros.

Celotnega spisa še ni dobil niti obdolženi Kočan, čeprav je zanj zaprosil že pred šestimi meseci, kot je poudaril. Predsednik senata je povedal, da imajo na sodišču težave z novimi tehnologijami za pretvorbo gradiva v digitalno obliko.

Ne glede na vse, bodo 7. junija izpeljali zaslišanje priče preko videokonference, za katero so se več mesecev dogovarjali s poljskimi pravosodnimi organi, je sklenil sodni senat. Ali bodo to zaslišanje šteli za del glavne obravnave, bodo odločili naknadno.

Enisu Kočanu, Arisu Alibašiću, Gregorju Setnikarju in Aleksandru Vettorazziju sicer sodijo zaradi obtožb tihotapljenja heroina in članstva v hudodelski združbi. V Kopru so leta 2019 odkrili 302 kilograma heroina. Skrit je bil v kontejnerju s pošiljko lepila za keramiko, ki ga je v Iranu naročil Vettorazzi. V pristanišču so drogo zasegli, kriminalisti pa so sledili kontejnerju, ki so ga odpeljali v skladišče v Ljubljani. Na ta način so prišli tudi do preostalih obdolžencev.

Kočan je edini med njimi v priporu in edini, ki se udeležuje obravnav. Za državljanom Slovenije in Sirije Vettorazzijem je sodišče že pred časom izgubilo sledi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  31 .05. 2023 ob  06: 26
Ma kakšno sodišče, tako se igrajo otroci v vrtcu.
Martin Kacur |  30 .05. 2023 ob  21: 13
Pa naj jih spustijo, bo manjša odškodnina.