SOJENJE V ZADEVI SMEJALNI PLIN: Trije ostajajo obtoženi, četrti je krivdo priznal

Kronika

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je danes začela glavna obravnava v zadevi smejalni plin. Trije obtoženi krivde v svojem zagovoru niso priznali, kljub temu pa obžalujejo dogajanje in nepotrebne smrti v šempetrskem urgentnem centru. Četrti obtoženi pa je krivdo v preteklih dneh priznal, zato so ga s sojenja izločili.

Danes so se pred novogoriškim sodiščem zagovarjali Marjan Orel in Vinko Jazbec, ki sta bila v času gradnje odgovorna za nadzor gradbenih del, in Damjan Grilj, ki je montiral stojala z medicinskimi plini. Grilju obtožnica očita, da je v urgentnem bloku Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici z opustitvijo dejanja, ki bi ga moral storiti za zagotovitev splošne varnosti ljudi, iz malomarnosti povzročil nevarnost za življenje ljudi, kar je imelo za posledico smrt najmanj dveh oseb, ki sicer ob obravnavi na urgenci nista bili življenjsko ogroženi.

V zagovoru je Grilj povedal, da je bilo njegovo podjetje odgovorno za postavitev stojal, za kar ima tudi pooblastilo proizvajalca po zaključenem internem izobraževanju. Vendar ni bil on tisti, ki je priklapljal dovode za različne medicinske pline na stojalo, to so opravili zaposleni družbe Medicop. Zato se ne čuti krivega za napako, ki je pripeljala do smrti vsaj dveh ljudi, je dejal.

Odgovorna se ne čutita niti Orel in Jazbec, saj nadzor nad gradbenimi in obrtniškimi ter strojnimi deli ni zajemal nadzora nad montažo medicinske opreme. Oba sta v zagovoru poudarila, da bi moral investitor skleniti pogodbo tudi z nadzornikom nad medicinsko opremo, ki pa ga v tem primeru ni bilo.

"Moj klient je v zagovoru povedal, da bi moral biti, kar je tudi v nekaterih drugih tovrstnih objektih bilo, poseben nadzor za medicinsko opremo. Tega tu ni bilo," v izjavi za medije po koncu obravnave povedal Orlov zagovornik Gorazd Fišer. Po njegovih navedbah so svoje mnenje podkrepili tudi s strokovnim mnenjem ugledne institucije, ki se ukvarja s tovrstno problematiko. "Fleksibilne cevi na stativih in stativi niso del stavbe, to je medicinski pripomoček oziroma medicinska oprema in je kot taka podvržena drugačnim vrstam nadzora," je še dodal Fišer.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 29. marca z branjem listinskih dokazov, 5. aprila pa ji bo sledilo zaslišanje prvih prič.

Obtoženi Igor Zabret, ki je bil leta 2015 v urgentnem bloku šempetrske bolnišnice odgovoren za vodenje gradbenih del, se je s tožilstvom dogovoril za priznanje krivde in mu bo po izločitvi z glavne obravnave izrečena kazen. Krivdo sta na predobravnavnem naroku v začetku letošnjega januarja že priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala le gradbena dela. Sodišče jima je izreklo po eno leto in deset mesecev zaporne kazni, ki jo lahko odslužita s 1330 urami dela v splošno korist v dveh letih. Bolnišnici sta sicer nakazala tudi vsak po 20.000 evrov donacije, kar jima je sodišče štelo za olajševalno okoliščino.

Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega, ki se je poškodoval pri delu. Čeprav njegove poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne, je v bolnišnici umrl. Ugotovili so, da so ga v reanimacijski sobi priklopili na cev, iz katere naj bi mu dovajali kisik, a je zaradi napake na instalaciji ob gradnji urgentnega centra iz cevi izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnimi dogodki na šempetrski urgenci na novogoriško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Preiskava je bila zaključena novembra 2020, obtožnico zoper šesterico pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo februarja lani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija