SODBA ROPARJEMA BANK S KRASA IN GORIŠKIH BRD RAZVELJAVLJENA: Tretji rop v Posočju se ni posrečil

Kronika

Višje sodišče v Kopru je nedavno razveljavilo oprostilno sodbo za Sicilijanca Giacoma Pappalarda in Maria Piacenteja, ki jo je novembra lani izreklo novogoriško sodišče. Višje sodišče je zadevo, v kateri sta omenjena obtožena ropov bank na Dobrovem in v Dutovljah, vrnilo v ponovno sojenje.

Oropana banka v Dutovljah

Senat Višjega sodišča v Kopru je v obrazložitvi med drugim navedel, da "sodišče ni izvedlo celovite dokazne ocene, saj ni v zadostni meri kritično presojalo vseh dokazov skupaj, temveč je ocenjevalo zgolj posamične dokaze", navaja časnik.

Poleg tega so višji sodniki ugotovili, da obremenjujočih dokazov sodišče ni dovolj povezalo in kritično ocenilo. "Sodišče se ni v zadostni meri opredelilo do navedb tožilstva glede predloga za izločitev dokazov, s čimer ni rešilo vprašanja zakonitosti oziroma dovoljenosti dokazov ter s prezgodnjim zaključkom, da je treba dokaze sledilne naprave izločiti, nepravilno uporabilo določbo zakona," so zapisali.

Sicilijanskima roparjema primorskih bank bodo ponovno sodili prihodnje leto.

Med ropom banke na Dobrovem 31. avgusta 2020 sta storilca po navedbah policije odnesla okoli 27.000 kun, nekaj sto poljskih zlotov ter okoli 31.000 evrov. V sodelovanju z italijanskimi kriminalisti iz Gorice in Čedada so tedaj ugotovili, da so pri ropu v Goriških Brdih sodelovale najmanj štiri osebe, ki so si z avtomobili, najetimi na območju Italije, več dni ogledovale bančno poslovalnico in se tako pripravile na izvršitev ropa.

Rop banke v Dutovljah pa so izvedli v popoldanskih urah 1. oktobra 2020. V tamkajšnjo bančno poslovalnico sta vstopila dva moška zakritih obrazov, bančni uslužbenki sta zagrozila s predmetom, podobnim pištoli, in od nje v italijanščini zahtevala denar. Uslužbenko sta nato zvlekla izza blagajniškega pulta in odnesla okoli 7100 evrov gotovine.

Izjalovilo pa se jim je med pripravami na tretji rop bančne poslovalnice v Kanalu, ko so novogoriški kriminalisti ob pomoči italijanskih kolegov oktobra 2020 v Solkanu prijeli Pappalarda in Piacenteja. Po razglasitvi oprostilne sodbe novembra lani so ju spustili na prostost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija