SLOVENSKI AS KRALJUJE: Pogačar rekordnih 144 tednov na vrhu svetovne lestvice

Slovenija

Zadnje tri sezone najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar je začel 134. teden na vrhu svetovne lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Pogačar ima 6158 točk, drugi je Danec Jonas Vingegaard s 5970,5 točke, ki tako kot tretji na lestvici Belgijec Remco Evenepoel (5697,6) po hudem padcu na dirki po Baskiji še nekaj časa ne bosta dirkala.

Tadej Pogačar

Pogačar kraljuje na vrhu svetovne lestvice skupno rekordnih 144 tednov ter 134 tednov zaporedoma. Nekaj točk bo sicer izgubil, ker v sredo ne bo nastopil na Valonski puščici, kjer je lani zmagal. Zato pa bo dirkal že v nedeljo na spomeniku Liege - Bastogne - Liege.

Primož Roglič (Bora-hansgrohe), ki je zadržal šesto mesto na svetovni lestvici, je po padcu v Baskiji prejšnji teden odpovedal nastopa na obeh spomladanskih klasikah v Belgiji.

Roglič se bo v prihodnjih dneh še naprej osredotočal na okrevanje po poškodbah, ki jih je staknil pri Itzulii v Baskiji. Glavni cilj sezone je namreč Tour de France.

Primož Roglič

Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki je po padcu na dirki po Flandriji ostal brez nastopa na dirki Pariz - Roubaix, je nazadoval na 21. mesto na svetu.

Med najboljšimi osmimi slovenskimi kolesarji, ki prispevajo v izkupiček države, so še Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) na 121., Luka Mezgec (Jayco-AlUla) na 286., Gal Glivar (UAE Team Emirates Gen Z) na 314., Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) na 512. in Tilen Finkšt (Adria Mobil) na 774. mestu.

Zbir najboljših osmih slovenskih kolesarjev na lestvici držav še naprej zadostuje za tretje mesto. Slovenija ima 14.378 točk, več jih imata le Belgija (22.550) in Danska (17.773).

Pri ženskah je vrh lestvice Ucija še naprej rezerviran za štiri kolesarke ekipe SD Worx-Protime. Prva je Nizozemka Demi Vollering, druga Belgijka Lotte Kopecky, tretja Nizozemka Lorena Wiebes, četrta pa Švicarka Marlen Reusser.

Najboljša med Slovenkami je Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) na 114. mestu. Dve mesti za njo je Urška Žigart (LIV-AlUla-Jayco), med najboljšimi 200 pa je še naprej tudi Urša Pintar (BTC CIty Ljubljana Zhiraf Ambedo), ki je 176.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija