SLOVENSKE ŽELEZNICE POSODABLJAJO VOZNI PARK: Kaj bodo kupili za 150 milijonov evrov?

Slovenija

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je ta teden prižgala zeleno luč Slovenskim železnicam (SŽ) za nakup 20 novih potniških garnitur. Posel je vreden 148,3 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, družba SŽ-Potniški promet pa bo pogodbo tudi tokrat sklenila s poljskim proizvajalcem Stadler.

Kot so danes sporočili iz SDH, so kot ustanovitelj investicijski projekt v zvezi z nabavo novih voznih sredstev podrobno preučili. SŽ s tem projektom nadaljujejo posodabljanje voznega parka, "kar bo omogočilo dodaten dvig kakovosti storitev v železniškem potniškem prometu", so zapisali v sporočilu za javnost.

SŽ so prvo fazo prenove voznega parka sklenile septembra lani, ko so prevzele zadnjega od 52 novih Stadlerjevih vlakov. Odtlej po slovenskih tirih vozi 21 enopodnih električnih vlakov flirt, 10 dvopodnih električnih vlakov kiss ter 21 enopodnih dizelskih vlakov flirt.

Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam - vsi imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček, so tedaj pojasnili na SŽ in dodali, da imajo nove garniture tudi hitrejše pospeševanje in lahko dosegajo potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Kot je takrat napovedal generalni direktor SŽ Dušan Mes, bo novih 20 potniških garnitur, za katere so ta teden dobili soglasje SDH, dostavljenih do konca 2024. Tedaj bo tako na tirih 72 novih potniških garnitur.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija