SLOVENSKA IGRALKA GLADOVNO STAVKA ZA PALESTINO: To so njene zahteve

Slovenija

Igralka Draga Potočnjak gladovno stavka od petka v prostorih Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Letošnja prejemnica nagrade Polde Bibič za življenjsko delo naj bi stavkala do nedelje. Kot je zapisala v izjavi, je stavka dejanje obupa, a tudi zadnji kanček upanja v solidarnost in človečnost. Njeno gladovno stavko podpirajo tudi v SMG.

Potočnjak v svoji izjavi poziva tudi k takojšnjemu priznanju Palestine kot države ter prekinitvi gospodarskih in diplomatskih odnosov z Izraelom. Poleg tega zahteva "odločno in glasno zavzemanje za ustavitev vojne in genocida, mučenja in trpinčenja palestinskega ljudstva v Gazi in na Zahodnem bregu, odločnejše zahteve za takojšnjo zagotovitev in dostavo humanitarne pomoči, takojšnjo prepoved razpolaganja z ozemljem republike Slovenije, njenim zračnim prostorom in akvatorijem za prevoze in dostavo vojaških sil in sredstev za izvrševanje genocida, ki ga Izrael izvaja ob pomoči ZDA".

Igralka v gledališču uro pred vsako predstavo in po njej zbira podpise podpore in bere svojo izjavo. Poleg tega lahko posamezniki podporo stavkajoči izrazijo na posebni spletni strani, ki je dostopna prek povezave sta.si/q0IemT.

Po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, ko so njegovi pripadniki na jugu Izraela ubili okoli 1170 ljudi, večinoma civilistov, še 250 pa jih zajeli za talce, je Izrael sprožil ofenzivo na Gazo. V izraelskih napadih je bilo na območju Gaze od začetka vojne doslej ubitih več kot 33.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

GLADOVNA STAVKA ZA PALESTINO Mladinsko podpira gladovni protest za Palestino igralke Drage Potočnjak, ki bo od 12. do...

Objavil/a Slovensko mladinsko gledališče dne Petek, 12. april 2024

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  15 .04. 2024 ob  18: 46
-14
@galeb, eni in drugi so isti, tako muslići kot judi.Naj se pobijejo med seboj pa bo mogoče mir.
galeb |  15 .04. 2024 ob  18: 36
e Vsevede zdrahe delajo uni ki hitavajo bombe na otroke inu anka taki bepoti kukr si ti
vseved |  15 .04. 2024 ob  15: 22
Gospa.kupi karto pa pojdi delat zdrahe v Gazo, ali Jeruzalem.