SLOVENIJA ODVISNA OD RUSKE NAFTE 90 ODSTOTNO: Vrtovec iz NSI hoče popoln embargo

Slovenija

EU mora takoj sprejeti embargo na uvoz ruske nafte in plina, saj bo le tako mogoče v Ukrajini zagotoviti mir, je prepričan minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Meni, da je mogoče ob trimesečnih zalogah preiti na dobavo neruske nafte, plina je v EU za to zimo dovolj, do naslednje pa da bi lahko prešli na dobavo prek Italije in Hrvaške.

Jernej Vrtovec

"V EU mir nima in ne sme imeti cene. Človeško življenje nima cene. Zato se Slovenija, tudi NSi, kljub izjemni izpostavljenosti do ruskih energentov zavzema za to, da se nemudoma uveljavi embargo na uvoz teh energentov," je dejal Vrtovec.

Prepričan je, da bi lahko le tako dosegli mir v Ukrajini. "S tem, ko nam Ruska federacija in njene državne družbe drago prodajajo nafto in plin, se nenazadnje financira vojaška agresija (ruskega predsednika Vladimirja, op. a.) Putina na suverene in demokratične države ... Kot civilizirana družba ne moremo biti ravnodušni do poročil o trpljenju nedolžnih civilistov, otrok, žensk, o bombnih napadih na porodnišnice, sirotišnice ..." je poudaril.

Slovenija od uvoza ruske nafte odvisna v 90 odstotkih

Zaveda se, da bi bila prepoved uvoza ruskih energentov za celotno EU velika preizkušnja, je pa tudi prepričan, da bomo, če bomo enotni in solidarni, to oviro lahko prestopili.

Kriza z rastjo cen energentov se je po vojaški agresiji Rusije nad Ukrajino še poglobila, rakava rana evropskega energetskega sistema je prevelika energetska odvisnost od Rusije, je prepričan. EU mora po njegovem mnenju postati energetsko neodvisna iz etičnih načel - saj se s prodajo nafte in plina financira vojaško agresijo na suvereno državo - in zaradi zanesljivosti oskrbe.

EU po njegovih besedah 30 odstotkov potrebne nafte uvozi iz Rusije, medtem ko je Slovenija od uvoza ruske nafte odvisna v okoli 90 odstotkih. Vrtovec je zagotovil, da v Sloveniji naftnih derivatov, tudi če se embargo na uvoz iz Rusije uvede takoj, ne bo zmanjkalo.

Cene plina vplivajo na ceno elektrike v EU

V skladu z evropskimi pravili ima namreč vsaj 90-dnevne zaloge, kar da zadostuje tako za porabo kot za morebitno vplivanje na cene, v vmesnem času pa imajo po njegovih besedah dobavitelji dovolj časa, da se preusmerijo na dobavo nafte neruskega izvora.

Cene plina, ki so trenutno glede na zadnje obdobje sicer nekoliko padle, a so še vedno visoke, vplivajo tudi na ceno elektrike v EU, saj je formula za izračun cene elektrike v EU vezana na porabo in cene plina, kar se Vrtovcu zdi nelogično. S plinom je namreč v EU proizvedeno približno 14 odstotkov vse električne energije.

EU uvozi okoli 40 odstotkov potrebnega plina iz Rusije, skladišča so trenutno 30-odstotno napolnjena, kar zadostuje za štiri mesece, je dejal minister in zagotovil, da bo Slovenija zaradi načela solidarnosti na ravni EU dobila plin, tudi če nima svojih skladišč.

Pomembno pa bo zagotoviti dobavo za naslednjo zimo. Pri tem Vrtovec največ možnosti vidi v povečanju dobave iz severnoafriških držav, kot sta Alžirija in Maroko, prek Italije. Vrhunec porabe plina v Sloveniji je po njegovih besedah pri 4,5 milijona kubičnih metrih dnevno.

Prek vstopne točke v Šempetru pri Gorici - ki je poleg točke v Ceršaku na meji z Avstrijo in točke v Rogatcu na meji s Hrvaško ena od treh vstopnih točk za plin v Sloveniji - je trenutna dobava okoli 2,5 milijona kubičnih metrov dnevno, največja možna pa 3,5 milijona kubičnih metrov dnevno, je povedal in dodal, da bi z nadgradnjo te kompresorske postaje, o čemer da se že pogovarjajo z družbo Plinovodi, lahko njeno zmogljivost povečali na 4,1 milijona kubičnih metrov dnevno.

Vrtovec: preko Krka in Italije lahko Slovenija uvozi dovolj plina

Vrtovec je napovedal, da je ministrstvo že v stiku z italijanskim ministrstvom za energetiko in za naslednje tedne se dogovarjajo za obisk gospodarske delegacije.

Prav tako bi bilo možno povečanje dobave iz Hrvaške prek terminala na Krku. Na srečanju s hrvaškim kolegom 4. aprila bodo tako poleg o nuklearki govorili tudi o dobavi plina, je napovedal.

"Slovenija lahko preko Krka in Italije uvozi dovolj plina, da je neodvisna od uvoza ruskega plina," je prepričan.

Minister je poudaril tudi nujnost povečanja uporabe obnovljivih virov energije, kot so sončne elektrarne. Napovedal je, da bodo dodatna sredstva za podporo za sončne elektrarne prek Eko sklada, ki je prejšnji teden zaradi porabe sredstev zaprl razpis, zagotovljena "v naslednjih dneh".

Meni, da je potencial za postavitev sončnih elektrarn na vsaki hiši, na rudniških območjih ter ob železniškem in avtocestnem omrežju. Ker da so težave pri umeščanju v prostor, je za morebitni naslednji mandat napovedal poseben zakon za pospešitev teh postopkov.

V luči vojne je izpostavil tudi nujnost izvajanja vseh ukrepov v podjetjih kritične infrastrukture za zagotavljanje kibernetske varnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nixon |  14 .03. 2022 ob  10: 31
Samo za to ker vaši nalogodavci američani gurajo nato na meje Rusije in jih provocirajo mi moramo plačati ceno. Kaj, ker ste vi odločiti da Ruska nafta smrdi? Ma kaj ste vi čisti gospodje s kravatami? To ni interes nas državljanov EU in Slovenije! Dejte ste zbudit. Ja se bom na naslednjih volitvah.
vseved |  12 .03. 2022 ob  20: 18
Far je prepričan da sta on in komunist Janša Slovenija!
 |  12 .03. 2022 ob  16: 18
pezzente di merda
stronzoooooooooooooooooooooooooooooooooo
Ištrijan |  12 .03. 2022 ob  16: 18
11
"Vrtovec iz NSI hoče popoln embargo"

Šolski primer zarukanega idiota!! Da o carivnici Uršuli iz Bruslja nizi ne govorimo!

Se par tednov in upam da narod tej SDS-NSI falangi nameni atomsko brco v rit!!
Resnica očem skrita |  12 .03. 2022 ob  14: 14
14
Ekonomija v Evropi gre v maloro, cene bodo šle v nebo, evropski birokrati bodo pripisali krivdo Rusiji kat je seveda laž.
Teževe Evrope so se začele že dolgo nazaj in se bodo nadaljevale. Ko je bidnova administracija zasedla položaj je bil njihov plan poraba, trošenje kot da jutri ne obstaja. Takšna poraba je neizogibno vodila v inflacijo, in to še pred rusko invazijo, še več, naraščala je pred invazijo. Evropa pa je vodila neumno zeleno politiko ki temelji na ruskem zemeljskem plinu, kar pomeni, da je odvisna od ruske miloščine. Te odločitve so bile sprejete že pred leti in vsak norec je lahko povedal da bo to dizaster.
Ker je evropa podaljšana roka amerike, je sledila sprejetju samnkcij. Kaj se zgodi če ti kaznuješ nekoga in ta nekdo ima moč da te kaznuje nazaj? In to se zdaj dogaja, vse zaradi neumnih evropskih birokratov. Cene so šle gor še pred napadom, ampak zdaj bodo krivi rusi, za vso mizerijo ki jo bomo doživljali bo kriva rusija.
Za vso mizerijo je krivo izključno politično vodstvo!! Rusi so samo malo mizerije dodali ker so udarili nazaj. Posledice ne bido prizadele vodstvo, ampak vse ljudi. Vsi mi bomo plačali za njihove slabe odločitve, prepričat pa nas hočejo da je kriva rusija.
vseved |  12 .03. 2022 ob  14: 05
19
Prekleto tele ! Voziš se sastonj na naš račun. Ljudje dajmo na volitvah pokazat tej golazni kam spada.
Obala1 |  12 .03. 2022 ob  13: 38
23
Vrtovec ti si navaden vendar velik idiot …Vi se kregate ceno pa plačujemo mi …budala …Putin prodaja energente vedno po isti veni vi pa dvigujete …kaj nisi bojkotiral Saudijsko nafto ko so napadli Jemen ? Budala
kokodek |  12 .03. 2022 ob  12: 53
do zdaj ni nihče vedel, kakšen je Putin, haha ....tako je to, ko so vsepovsod na oblasti kradljivci in naciji
JKDWingChun |  12 .03. 2022 ob  12: 00
21
Laznjivec smrdljiv! Rusija bi nam pridala plin po dosti nizji ceni. Spomni se samo cepec jedan pred leti je bilo govora da Rusija bi nam lahko zagotovila precej cenejse ogrevanje, ampak mi ga uvazamo prav iz Ukrajine preko Amerike zato pa placujemo ko kreteni drago!
Nekateri imamo še dober spomin če vi na Nsi pozabljate hitro
anton |  12 .03. 2022 ob  10: 47
17
... butelj, vsaj po mojem mnenju ...