Slikar Simčič prejel zahvalo Michelle Obama za podarjeno sliko

Slovenija

Akademski slikar Mik Simčič, ki je naslikal portret hčerk ameriškega predsednika Baracka Obame Malie in Sashe in ga kot dar za 50. rojstni dan poslal prvi dami ZDA, je od nje prejel uradno zahvalo z lastnoročnim podpisom. Obenem je bil deležen tudi pohvale uradnega cenilca daril v Beli hiši Jeromea C. Forda, ki je delo označil za vrhunsko.

Pri posredovanju darila Michelle Obama, ki je abrahama praznovala januarja, je Simčiču, kot je sporočil, pomagal ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli.

Za dvojni oljni portret njenih hčerk je Simčič prejel zahvalo in pohvalo iz Bele hiše ter Fordovo sporočilo, da portret trenutno čaka v trezorju ter da ga bo kmalu videl tudi predsednik Obama. Meni, da bodo Obamovi morda želeli zadržati sliko, a jo bodo morali odkupiti, saj tako določajo državna pravila. V nasprotnem primeru bo slika visela v predsedniški knjižnici ali v Inštitutu Smithsonian, ki velja za največji raziskovalni kompleks na svetu.

Mik Simčič je slovenski javnosti znan kot avtor desetmetrskega kipa pred Kristalno palačo v BTC, ki upodablja antični mit Ugrabitev Evrope. V Kristalni palači v začetku novembra načrtuje odprtje razstave, kjer bo na ogled tudi reprodukcija omenjenega portreta. Sicer bo predstavil novo serijo medsebojno povezanih skulptur iz kamna, stekla in brona in večjih oljnih slik z naslovom Angeli. Z razstavo želi predstaviti idejo za svoj mednarodni projekt, s katerim bo začel prav v ZDA.

Deli novico: