SLAMNATA PODJETJA IN IZMIŠLJENE IDENTITETE: Preiskave zaradi goljufij z DDV tudi v Sloveniji, kaj vse so zasegli?

Slovenija

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je v sredo izvedlo 180 preiskav v 17 državah EU, vključno s Slovenijo, in aretiralo 14 ljudi zaradi suma goljufije pri plačilu davka na dodano vrednost (DDV) v višini 195 milijonov evrov, so sporočili iz Luksemburga. Podjetja naj bi pri prodaji več artiklov uporabljala nižji DDV in na ta račun kovala dobiček.

EPPO je v Münchnu in Kölnu izvedel akcijo proti domnevni hudodelski združbi, za katero domneva, da je s prodajo pametnih telefonov, majhnih elektronskih naprav in zaščitnih obraznih mask z goljufijami z DDV ustvarila 195 milijonov evrov dobička, je objavilo tožilstvo.

Med preiskavami, ki so potekale v Albaniji, Avstriji, na Hrvaškem, Cipru, Češkem, v Estoniji, Nemčiji, na Madžarskem, v Italiji, na Malti, Nizozemskem, Poljskem, Portugalskem, Slovaškem, v Sloveniji, na Švedskem in v Združenem kraljestvu, so organi pregona zasegli pametne telefone v vrednosti več kot 15,3 milijona evrov, jahto v vrednosti tri milijone evrov ter 1,2 milijona evrov v gotovini in kriptovalutah. Poleg tega so zasegli tudi več avtomobilov, na domovih osumljencev pa so našli tudi nakit, luksuzne ure in 2,5 kilograma zlata.

⚠️ Europol supports European Public Prosecutor's Office - EPPO investigation into €195 million VAT fraud scheme. ???? +180 searches & 14 arrested in an action spanning across 17 countries. Press release ⤵️

Posted by Europol on Četvrtak, 29. februar 2024.

Gre za domnevno goljufijo, ki izkorišča pravila EU o čezmejnih transakcijah med državami članicami, saj so te oproščene DDV, so pojasnili.

Organi pregona, ki so dve leti in pol povezovali navidez posamezna kazniva dejanja, domnevajo, da je nemško posredniško podjetje od leta 2017 vodilo različne goljufije v trgovini z majhnimi elektronskimi napravami, vključno s pametnimi telefoni, pri čemer ni izpolnilo davčnih obveznosti.

Leta 2020 pa naj bi isto podjetje vstopilo na trg zaščitnih obraznih mask, po katerih je bilo med pandemijo covida-19 veliko povpraševanja. Na papirju je imelo podjetje za prodajo mask sedež v Hongkongu, vendar so bile dejansko v skladišču v Nemčiji vse do takrat, ko jih je nemško zvezno ministrstvo za zdravje kupilo od podjetja z domnevnim sedežem v Hongkongu. Po ugotovitvah preiskave niti podjetje na začetku dobavne verige niti podjetje s sedežem v Hongkongu ob prodaji mask ministrstvu nista povrnila DDV.

Domnevna kriminalna združba naj bi za prikritje svojih kriminalnih dejavnosti med drugim ustanovila več slamnatih podjetij in izmišljenih identitet.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija