SKLENILI DOGOVOR: V Fructalu zvišali odkupno ceno breskev

Vipavska dolina

Kmetijska zadruga Vipava in ajdovska družba Fructal sta danes sklenili dogovor o ceni odkupljenih breskev. Za kilogram tega sadja bodo pridelovalcem plačali po 23 centov, lahko pa tudi do 28 centov. Osnovno odkupno ceno so nekoliko zvišali zaradi dviga stroškov pridelave. Lani je bila cena 22 centov.

"Prve breskve so že dozorele, v Vipavski dolini pa jih bo največ po 15. juliju. Večina jih je bila še pred desetletjem namenjenih za predelavo v Fructalu, v zadnjem času pa jih vse več proda za svežo potrošnjo, individualnim kupcem," je povedal kmetijski svetovalec Rajko Črv, ki opozarja, da je breskev v Vipavski dolini vse manj.

Predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel ocenjuje, da bo letina breskev za odkup takšna kot lani. Predvidoma bodo v odkup ponudili 250 ton. V Fructalu so danes v sporočilu za javnost napovedali, da bodo odkupili vse ponujene količine. Odkupno ceno so v Fructalu zaradi dviga stroškov pridelave zvečali na 23 centov za kilogram. Kot so poudarili, je to več kot v sosednjih državah, kjer se cene gibljejo med deset in 12 centov za kilogram.

V Fructalu pravijo, da tako nadaljujejo zastavljeno strategijo ter z višjo odkupno ceno spodbujajo lokalno pridelavo vipavskih breskev in obnovo obstoječih nasadov. Končna cena odkupa breskev bo lahko še višja, saj bo Fructal vse breskve, ki jih bo uporabil za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, odkupil po ceni 28 centov na kilogram. Dogovor za višjo odkupno ceno izhaja iz skupnega projekta Vipavska breskev, ki sta ga Fructal in Kmetijska zadruga trgu predstavila pred šestimi leti. Potrošniki z nakupom teh izdelkov podprejo lokalno pridelavo breskev.

Odkup se bo predvidoma začel v drugi polovici julija, v Fructalu se bodo pri poteku odkupa prilagodili vremenskim razmeram in zorenju sadja. Predvidevajo, da bo končan v avgustu. Kupnino iz naslova osnovne odkupne cene bo Fructal nakazal neposredno pridelovalcem v enem obroku, najkasneje do 15. septembra, so še sporočili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija