ŠIŠKU PODALJŠALI PRIPOR: Tožilstvo se boji, da bi na prostosti ponovil "vajo"

Slovenija

Potem ko je tožilstvo prejšnji teden vložilo obtožnico zoper njega, vodja Štajerske varde Andrej Šiško, obtožen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, do nadaljnjega ostaja v priporu. Te dni bi se mu ta uradno iztekel, a ga je zunajrazpravni senat mariborskega sodišča na predlog tožilstva ponovno podaljšal.

"Izvenrazpravni senat tukajšnjega sodišča je pripor ob vložitvi obtožnice podaljšal," je danes za STA potrdila predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec. Tožilstvo je podaljšanje pripora predlagalo zaradi ponovitvene nevarnosti

Šiško je v priporu od 12. septembra, saj naj bilo iz objav z zborovanja Štajerske varde v začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Sam vztraja, da je šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Kot je znano, je v začetku novembra vrhovno sodišče zavrnilo njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora. Predsednik zunajparlamentarne stranke Gibanje Zedinjena Slovenija je tako v priporu preživel celotno predvolilno kampanjo na lokalnih volitvah, v kateri se je potegoval za župana Maribora. Po vložitvi obtožnice lahko zunajrazpravni senat pripor podaljšuje dve leti.

Šišku grozi do pet let zaporne kazni

Obtožnica, ki jo je tožilstvo vložilo na sodišče prejšnji teden, se nanaša tudi na drugoobtoženega Mateja Lesjaka, nekdanjega člana podmladka SDS, ki čaka na sojenje na prostosti. Zagovarjati se bo moral zaradi pomoči h kaznivemu dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj naj bi novačil nekaj posameznikov, ki so se udeležili postroja Štajerske varde.

Šišku grozi do pet let zapora. Tožilstvo po poročanju časnika Dnevnik v obtožnici vztraja, da je Šiško med 11. januarjem 2017 in 5. septembrom 2018 pozival in ščuval k spremembi ustavne ureditve in strmoglavljenju državnih organov, ko je na več posnetkih, ki jih je objavljal na spletu, govoril o ogroženosti Slovenije, policijo in vojsko označil za nesposobne varovanja države, pozival k ustanovitvi nezakonitih oblik oboroženih sil v obliki deželnih vard in tedanjemu predsedniku vlade Miru Cerarju grozil, da se mu bo zgodila stara ljudska pravda kramola (nasilni upor).

Junija lani je v Lesičnem – po mnenju tožilstva v nasprotju s slovensko ustavo – ustanovil "deželo Štajersko", septembra letos pa ob pomoči Lesjaka pri Apačah protiustavno ustanovil še Štajersko vardo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija