SICILJANCI ROPALI NA KRASU IN V GORIŠKIH BRDIH: Grozili z nožem in zahtevali gotovino

Kronika

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Nova Gorica in PU Koper so v sodelovanju z italijanskimi kriminalisti mobilnih enot iz Gorice in Trsta uspešno zaključili večmesečno preiskavo dveh ropov bank, ki so ju izvedli člani kriminalnih združb iz italijanske pokrajine Catania na Siciliji.

Trije člani kriminalnih združb z juga Italije so po ugotovitvah policije izvedli ropa bančnih poslovalnic v Dobrovem in Dutovljah. Na rop so se dobro pripravili, saj so bančni poslovalnici pred njim več dni opazovali. Pripravljali pa so se tudi na nove rope, saj so policisti dva med osumljenimi prijeli pri opazovanju bančnih poslovalnic v Kanalu in Tolminu, so danes sporočili s PU Nova Gorica.

Prvi rop so izvedli v popoldanskem času 31. avgusta. Med preiskavo so policisti in kriminalisti ugotovili, da sta tik pred 17. uro v bančno poslovalnico na Dobrovem v Goriških Brdih, v kateri sta delali dve uslužbenki, vstopila dva moška zakritih obrazov. Z nožem sta v italijanščini zagrozila uslužbenki in zahtevala gotovino. Z ropom sta storilca nezakonito pridobila okrog 35.000 evrov gotovine, ob tem pa nobena uslužbenka poslovalnice ni bila poškodovana.

Banka v Goriških Brdih

Neznanca sta po izvršitvi kaznivega dejanja zbežala z osebnim avtomobilom znamke Fiat, ki je bil v noči na 26. avgust ukraden v italijanskem kraju Červinjan. V sodelovanju z italijanskimi kriminalisti mobilne enote Kvesture Gorica in Komisariata iz Čedada so tedaj ugotovili, da so pri ropu v Goriških Brdih sodelovale najmanj štiri osebe, ki so si z avtomobili, najetimi na območju Italije, več dni ogledovali bančno poslovalnico in se tako pripravili na izvršitev ropa.

Ugotovili so tudi, da sta storilca na bančni avtomat pred vhodom v bančno poslovalnico na Dobrovem pred ropom namestila tudi pisno obvestilo "v okvari". Obvestilo, katerega izvor so pomagali policistom ugotoviti tudi občani, je bilo odvzeto s pokvarjenih tekočih stopnic večjega nakupovalnega centra na Goriškem. Kriminalisti iz Gorice so kot možna storilca ropa identificirali dva moška, takrat stara 43 in 27 let, doma iz italijanske pokrajine Catania.

Rop banke v Dutovljah so izvedli v popoldanskih urah 1. oktobra. Koprski kriminalisti so na kraju ugotovili, da sta okoli 13.30 v bančno poslovalnico, kjer je bila ena bančna uslužbenka, vstopila dva moška zakritih obrazov, bančnici zagrozila s predmetom podobnim pištoli in od nje v italijanščini zahtevala denar. Bančno uslužbenko sta nato zvlekla izza blagajniškega pulta in odtujila nekaj več kot 7000 evrov gotovine.

Roparja sta se s kraja ropa odpeljala z manjšim starejšim osebnim avtomobilom Fiat tržaških registrskih oznak proti bivšemu mejnemu prehodu Repentabor. Vozilo roparjev so dan kasneje našli v bližini pokopališča v Dutovljah. Ta avtomobil je bil ukraden italijanskemu lastniku nekaj dni pred ropom na območju Križa v bližini Trsta.

Banka v Dutovljah

Ker so kriminalisti glede na zbrane dokaze posumili, da so rop izvršili storilci z območja Italije, so se koprski kriminalisti povezali s kriminalisti iz tržaške kvesture in jih zaprosili za pregled posnetkov video nadzornih kamer na območju Italije. Tako so ugotovili, da so roparji uporabljali dva osebna avtomobila, poleg ukradenega Fiata še terensko vozilo Jeep renegade. Slednjega je v Italiji najel 27-letni Italijan z območja Catanie. To je bil eden od osumljencev podobnega ropa banke na Dobrovem. Po ugotovitvah tržaške kvesture je to vozilo uporabljal tudi 43-letni državljan Italije, ki je bil prav tako eden od osumljencev ropa na Dobrovem.

Kriminalisti iz Trsta so PU Koper 5. oktobra obvestili, da se najeto vozilo Jeep nahaja na območju Slovenije, točneje na območju PU Nova Gorica. Na podlagi posredovanih podatkov italijanskih varnostnih organov so kriminalisti PU Nova Gorica istega dne v Kanalu vozilo izsledili. Osumljenca sta v tem času že pripravljala nove rope, saj sta si ogledovala bančne poslovalnice v Tolminu in Kanalu. Kriminalisti Nova Gorica so ju istega dne prijeli v Solkanu in jima odredili policijsko pridržanje.

Italijanski varnostni organi so ob usmerjanju njihovega državnega tožilstva in obravnavi neposredno pred tem izvršenih kaznivih dejanj tatvin vozil v Italiji, izvedli več hišnih preiskav. Tako so pridobili tudi primerjalni material osumljencev za forenzične preiskave, ki so ga nato poslali Nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju v Ljubljano.

V okviru čezmejnega policijskega sodelovanja so identificirali še tretjega osumljenca ropa banke v Dutovljah, 42-letnega državljana Italije z območja Catanie, ki je osumljen tudi sodelovanja pri ropu na Dobrovem. Slednji se je dan po prijetju ostalih dveh osumljenih roparjev vrnil na jug Italije.

Vse tri osumljence so v Italiji že v preteklosti obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj, zato slovenski policisti sklepajo, da gre za kriminalno združbo, specializirano za izvrševanje bančnih ropov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija