SEVERNA KOREJA IMA POJASNILO ZA IZBRUH COVIDA: Krivi naj bi bili "tuji predmeti"

Svet

Severna Koreja je danes zatrdila, da se je prvi izbruh covida-19 v državi začel, ko so se državljani blizu meje z Južno Korejo dotikali "tujih stvari", ki so priletele z juga, poroča španska tiskovna agencija EFE. V Južni Koreji ocenjujejo, da je najverjetnejši vzrok za val okužb trgovina s Kitajsko.

Severnokorejski režim je sporočil, da je preiskovalna komisija "znanstveno in dokončno" potrdila, da je do izbruha bolezni prišlo v kraju Ipho-ri na skrajnem jugovzhodu države, približno devet kilometrov od meje z Južno Korejo, po navedbah EFE poroča severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA.

Severna Koreja je ob objavi rezultatov preiskave ukazala ljudem, naj na območjih ob razmejitveni črti in ob mejah pozorno spremljajo tuje stvari, ki čez mejo prihajajo z vetrom in baloni. Agencija ni neposredno omenila Južne Koreje, vendar severnokorejski prebežniki in aktivisti po navedbah Reutersa že desetletja s pomočjo balonov čez mejo pošiljajo letake in humanitarno pomoč.

Južnokorejsko ministrstvo za združitev, ki skrbi za odnose med Severno in Južno Korejo, je dejalo, da ni nobene možnosti, da bi virus v državo prispel z letaki. Menijo, da je bila najverjetnejša vstopna pot virusa, katerega prisotnost je Severna Koreja prvič zaznala v začetku maja, trgovina s Kitajsko.

Lokalne oblasti v Severni Koreji poročajo o 4000 do 5000 primerih na dan, od konca aprila pa je za boleznijo, ki jo Pjongjang sicer še vedno imenuje vročina, zbolelo 4,74 milijona državljanov oziroma skoraj 20 odstotkov prebivalstva. Za boleznijo naj bi sicer umrlo le 73 ljudi, še navaja EFE.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vid |  02 .07. 2022 ob  07: 35
Tudi "Kdo vam laze " Je potrdil to novico. Torej je resnicna!
manemebasat |  01 .07. 2022 ob  18: 53
Virusi ne obstajajo in virologija je en velik nateg!