SENZACIONALNO ODKRITJE V ISTRI: Risbe na stenah jame stare približno 30.000 let (FOTO, VIDEO)

Istra

V Romualdovi jami ob Limskem kanalu v hrvaški Istri se nahajajo risbe, ki so stare približno 30.000 let, je v aprilski številki objavil ugledni arheološki časnik Antiquity. Gre za prvo tovrstno odkritje na območju Hrvaške, ki ga že primerjajo z znano špansko "paleolitsko galerijo" v jami Altamira.

Hrvaško javnost je z obstojem risb na stenah jame ob Limskem kanalu v sredo seznanil ravnatelj Arheološkega muzeja Istra Darko Komšo, ki je risbe odkril leta 2010, potem ko je nekaj let preučeval jamo. Skupina priznanih mednarodnih strokovnjakov, med katerimi je bil tudi Komšo, je raziskovala jamo devet let in je v prispevku za Antiquity potrdila, da so v Romualdovi jami drobne, a tudi ohranjene predzgodovinske risbe bizonov, kozorogov in človeških podob.

Doslej so našli 44 risb v rdeči barvi, med katerimi so poleg živali in človeških podob tudi trikotniki, za katere znanstveniki ugibajo, da bi lahko predstavljali ženske, je izjavo Komša povzel puljski časnik Glas Istre na svoji spletni strani.  Komšo je dodal, da potrditev starosti risb uvršča Hrvaško na globalni zemljevid območij z jamskim slikarstvom in daje dodatno vrednost Hrvaški.

"To je naša Altamira," je poudaril Komšo, ki je napovedal nadaljevanje raziskav, da bi poskusili natančno ugotoviti starost risb v jami, za katere domnevajo, da imajo med 34.000 in 31.000 let. Po raziskavah bo sledila zaščita in predstavitev jame, v kateri živijo tudi zaščitene vrste netopirjev.

Pojasnil je, da risbe predstavljajo del fenomena, ki je večinoma znan po razkritjih v jugozahodni Franciji in severni Španiji. Meni, da gre za prazačetek človeške umetnosti in prve risbe, ki so jih narisali ljudje. Omenil je, da obstaja nekaj podobnih lokacij tudi v Rusiji in Romuniji, v istrski jami pa gre za prvo tovrstno odkritje na Hrvaškem.

Romualdova jama, ki je dolga približno 100 metrov, je že dlje časa zaprta za javnost. Doslej je bila znana tudi po tem, da so v njej našli ostanke neandertalcev iz obdobja srednjega paleolitika. Ime je dobila po svetemu Romualdu, ki naj bi v jami živel okrog leta 1000.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija