SE BODO PODRAŽITVE USTAVILE? Vlada danes o pogonskih gorivih

Slovenija

Vlada bo danes razpravljala o ukrepih za zagotavljanje vzdržne cenovne politike pogonskih goriv. To je v torek ob vladnem obisku dela osrednjeslovenske regije napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dejal je, da bo država zagotovila zadostno količino naftnih derivatov iz blagovnih rezerv, skrbela pa bo tudi za vzdržno cenovno politiko.

Vlada bo o ukrepih razpravljala potem, ko so drobnoprodajne cene pogonskih goriv, ki so v zadnjem obdobju že tako rasle, v torek poskočile. Dizelsko gorivo se je podražilo na raven med 1,66 in 1,67 evra za liter, neosvinčeni 95-oktanski bencin pa na okoli 1,56 evra za liter.

Premier Janez Janša se je s Počivalškom in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem v ponedeljek zvečer že sestal z vodilnimi v Petrolu, MOL in OMV na temo zalog in dobav naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepov za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Rusije.

Janša je tudi zatrdil, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo, v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen pa bo vlada sprejela dodatne ukrepe za ublažitev.

Vlada je v sklopu paketa ukrepov za blažitev posledic rasti cen energentov za prebivalstvo, gospodarstvo in kmetijstvo s 1. februarjem že začasno znižala tudi trošarine na elektriko in pogonska goriva. Takrat je vlada tudi navedla, da gre za znižanje trošarin na najnižjo možno raven. Za bencin je tako trenutno trošarina 0,35901 evra na liter, za dizel pa 0,330 evra na liter.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  09 .03. 2022 ob  10: 17
Vse se zgleduje po Orbanu, ampak da bi nam dal dizel po 1,24 € kot ga imajo Madžari to pa ne.
vseved |  09 .03. 2022 ob  09: 03
MOL in OMW sta Mađarska!