ŠE BO SMRDELO: Gnojenje so podaljšali do 15. decembra

Slovenija

Gnojenje s tekočimi gnojili, ki je običajno prepovedano od 15. novembra do 1. marca, je letos podaljšano do 15. decembra, nosilce kmetijskih gospodarstev obvešča ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za to so se odločili zaradi izjemne namočenosti tal po obilnih padavinah v avgustu, oktobru in novembru.

Kot so danes sporočili z ministrstva, je dovoljenje za podaljšanje gnojenja s tekočimi organskimi gnojili do 15. decembra dostopno na spletni strani eUprave.

Dovoljeno je na kmetijskih zemljiščih na območju vseh občin, na kmetijskih zemljiščih brez zelene odeje v katastrskih občinah na območju občin Tolmin, Pivka, Ilirska Bistrica, Kanal ob Soči, Nova Gorica, Ajdovščina, Vipava, Divača, Hrpelje-Kozina in Sežana ter na takšnih zemljiščih na območju občin Brda, Komen, Miren-Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Koper, Izola in Piran.

Gnojenje s tekočimi organskimi gnojili na kmetijskih zemljiščih je v skladu z uredbo o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov prepovedano od 15. novembra do 1. marca. Minister, pristojen za kmetijstvo, ga lahko podaljša za največ 30 dni, vendar ne dlje kot do 15. decembra. Podaljšanje obdobja je možno v obdobju 20 dni pred začetkom prepovedi.

Obdobje se lahko podaljša na območjih, ki so jih prizadele nepredvidene ali izjemne okoliščine, kot so denimo poplave, zaradi katerih so tla zasičena z vodo, posledično pa razvoz gnojil in gnojenje v roku nista bila mogoča. Letos so izjemno namočenost povzročili izredni vremenski dogodki v avgustu ter obilne padavine v oktobru in novembru, ki so po podatkih agencije za okolje bistveno presegle dolgoletno povprečje, so pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija