SE BO HIDROELEKTRARNA SOLKAN PRILAGODILA UPORABNIKOM SOČE? Mestna občina pripravlja osnutek odloka

Goriška

Novogoriška občina je v sredo gostila sestanek, ki so se ga udeležili uporabniki Soče: občani, vključno s Krajevno skupnostjo Solkan, organizacije in društva. Udeleženci ne želijo, da bi se domačini in obiskovalci pri rabi Soče še dodatno podrejali interesom obratovanja Hidroelektrarne Solkan, temveč pričakujejo obratno, so sporočili iz občine.

Sredin sestanek je župan Klemen Miklavič sklical z namenom, da se pred srečanjem z generalnim direktorjem Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) Stojanom Nikolićem seznani s stališči in argumenti civilne družbe. Mestna občina je namreč, kot so zapisali v sporočilu za javnost, sopobudnik iskanja dolgoročnih rešitev za zagotavljanje varnosti uporabnikov Soče na območju, kjer se dogajajo nesreče. Za novogoriškega župana so najpomembnejša življenja in varnost ljudi.

Na sestanku so bila izražena razna stališča in predlogi rešitev, ki se nanašajo na nevarnost, ki je posledica nenadnega dviga vode zaradi obratovanja Hidroelektrarne Solkan v kopalni sezoni. Vse pogostejše nihanje gladine vode pomeni tveganje za kopalce. Udeleženci sestanka želijo kompromisni predlog in rešitev, s katero bi se izognili prepovedi kopanja in ki bi omogočila sobivanje različnih interesov.

Miklavič je interesnim skupinam zagotovil, da bo njihova stališča in predloge predstavil vsem vpletenim, torej HSE, Soškim elektrarnam Nova Gorica in ministrstvu za infrastrukturo, da bi našli dolgoročne rešitve za varnost. Nadeja se, da bodo omenjene ustanove v konstruktivnem dialogu pripravljene prevzeti aktivno vlogo pri iskanju in implementaciji rešitve, saj je prav obratovanje hidroelektrarne, ki je v državni domeni, tudi po mnenju krajanov ključnega pomena za varnost uporabnikov Soče v Solkanu.

Mestna občina sicer pripravlja osnutek odloka, ki ga bo župan predlagal v sprejem mestnemu svetu na septembrski seji. Miklavič verjame, da bodo deležniki v dialogu našli učinkovite rešitve. V nasprotnem primeru občini ne preostaja drugega, kot da v prizadevanju za zaščito življenj z odlokom omeji kopanje na nevarnem odseku, so še dodali v občini.

Konec julija se je v Soči pri Solkanu utopil 10-letni deček, ki je tam plaval v spremstvu družine. Petčlanska družina se je kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic, vendar tekoča. Med kopanjem je vodostaj reke nenadoma narasel, kar je posledica delovanja Hidroelektrarne Solkan. Nesrečni dogodek je znova spodbudil razpravo o varnosti kopanja na priljubljeni točki, kjer so se domačini kopali že pred postavitvijo hidroelektrarne.

Odsek Soče v Solkanu je sicer tudi na državnem seznamu kopalnih voda, kar pomeni, da Agencija RS za okolje (Arso) tam meri kakovost vode. Ne gre pa za naravno kopališče, ki bi imelo upravljalca in reševalca iz vode. Kopanje zato tam poteka na lastno odgovornost.

Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi: Nevarnost utopitve; Nevarnost nenadnega dviga gladine vode; Kopanje na lastno odgovornost in Kopalno območje brez reševalca iz vode; Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija