SANACIJA ODLAGALIŠČA ODPADKOV: Župan upa, da bo do zaprtja prišlo čim prej

Vipavska dolina

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina na odlagališču odpadkov pod Dolgo Poljano v bližini Ajdovščine ne odlaga več odpadkov, pač pa tam sortira in skladišči odpadke pred odvozom. Odlagališče je v postopku sanacije, je na nedavni seji občinskega sveta povedal župan Tadej Beočanin, ki upa, da bo dokončnega zaprtja prišlo čim prej.

Fotografiji sta simbolični.

Občina Ajdovščina je že pred leti sprejela sklep, da bo za sanacijo in zapiranje odlagališča odpadkov dala finančno jamstvo v višini 600.000 evrov. Z odlagališčem sicer upravlja Komunalno stanovanjska družba (KSD) Ajdovščina. "Približno tolikšen znesek se bo tudi porabil za vse ukrepe, ki se izvajajo, da se pač na dolgi rok preprečijo škodljivi vplivi odlaganja oziroma bivšega odlagališča odpadkov," je dejal Beočanin.

Odpadke so na odlagališču pod Dolgo Poljano prenehali odlagati leta 2013; leta 2017 pa je Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina dobila okoljevarstveno soglasje za zapiranje odlagališča. Tam je sedaj poleg zbirnega centra urejena tudi kompostarna, ki predeluje del komunalnega blata in z njim zasipa zaprta odlagalna polja.

Odlagalna polja so urejena na neprepustnem terenu, pod odpadki je okrog 100 metrov gline. Zaradi pravilne ureditve in sanacije na tem območju ni več izhajanja metana, prav tako so morebitne izcedne vode že čiste, je pojasnil nekdanji direktor Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina Egon Stopar.

Ob odlagališču je tudi lastna biološka čistilna naprava, ki prečiščuje odcedne vode, v primeru večjega izcejanja pa bi jo priključili na zunanjo kanalizacijo in vode odvedli na centralno čistilno napravo.

Direktor KSD Ajdovščina Luka Jejčič je povedal, da trenutno nimajo večjih težav z odpadki. Mešane komunalne odpadke, ki so jih prej odlagali na območju sedanje sortirnice odpadkov, sedaj odvaža Snaga Ljubljana. Odpadne embalaže je sicer nekoliko več, vendar trenutno kljub težavam z odvozom pri skladiščenju še nimajo večjih problemov. "Pogodbena podjetja prevzemajo za 50 odstotkov manj odpadne embalaže, kot bi jo morala," je povedal Jejčič.

Na ajdovskem odlagališču lahko pred odvozom skladiščijo do 250 ton odpadkov, trenutno pa je tam še neprevzetih 110 ton odpadkov iz lanskega leta in 40 ton odpadne embalaže, ki se je nabrala letos.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija