SANACIJA DOKONČANA: Železniška proga Divača-Koper ponovno odprta

Koper

Železniško progo Divača-Koper so danes ob 19.40 ponovno odprli za promet, so sporočili s Slovenskih železnic. Odprtje je bilo predvideno za 10. uro, a se je zamaknilo. Proga je bila od sobote zaprta zaradi dokončne sanacije po junijski nesreči tovornega vlaka pri Hrastovljah, v kateri je izteklo približno 11.000 litrov kerozina.

Nesreča 25. junija je ohromila železniški promet iz koprskega pristanišča, razkrila pa tudi ranljivost vodnih virov v Sloveniji. Z namenom maksimalnega zmanjšanja okoljske škode so Slovenske železnice na kraju nesreče takoj izkopale 160 kubičnih metrov materiala, v katerem bi bil lahko kerozin. Progo so za promet ponovno odprli 29. junija.

Minulo soboto so začeli še z dokončno sanacijo proge, v okviru katere so zamenjali 150 metrov železniškega tira v predoru Dol, ki je bil po nesreči postavljen za odvijanje železniškega prometa z zmanjšano hitrostjo. Med drugim so uredili tudi dodatno odvodnjavanje pod železniškim tirom in namestili dodatne zaščitne ponjave.

Kot je v ponedeljek poročala TV Slovenija, jih bodo dela po trenutnih izračunih stala 1,5 milijona evrov. K temu znesku je treba zaradi popolne zapore proge prišteti še izpad prihodkov, ki znaša več kot milijon evrov dnevno.

Medtem Slovenske železnice še naprej izvajajo monitoring morebitnega onesnaženja vode s kerozinom, pristojni vse od nesreče iščejo tudi nov vodni vir za Kras in Istro.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija